avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contributie la sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contributie la sanatate

Buna ziua!
Am si eu o intrebare pentru care as dori lamurire
Am fost la medicul de familie sa mi dea o adeverinta si ma verificat in sistem si surpriza mi a spus ca nu am platit nici un fel de contrib la sanatate.
As dori sa stiu care ar fi metodele de a putea afla daca sa platit ceva de catre angajator sau nu si unde ma pot interesa.
va multumesc!

Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 21:57, 6 Iulie 2012
da
eu v am spus ce a comunicat medicul de familie
Deci ma indrumati cu adeverinta la cjas?
Daca sunteti salariat nu aveti de ce sa mergeti la casa de sanatate,angajatorul e obligat sa va elibereze adeverinta de asigurat in care se face si mentiunea de plata a contributiei.Este suficient pt. a face dovada calitatii de asigurat.
nimenea a scris:

....
As dori sa stiu care ar fi metodele de a putea afla daca sa platit ceva de catre angajator sau nu si unde ma pot interesa.
va multumesc!

OUG nr.86/2003 :
Art. 27
(1)Începând cu data de 1 ianuarie 2004, activitatea privind declararea, constatarea, controlul, colectarea şi soluţionarea contestaţiilor pentru contribuţia de asigurări sociale, contribuţia de asigurări pentru şomaj, contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate şi contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, precum şi alte contribuţii datorate de persoanele juridice şi persoanele fizice care au calitatea de angajator sau entităţile asimilate angajatorului, denumite în continuare contribuţii sociale, se va realiza de către Ministerul Finanţelor Publice şi unităţile sale subordonate, care au şi calitatea de creditor bugetar.
Atata timp cat nu s-a solicitat o adeverinta angajatorului pt.a-i atesta calitatea de asigurat,sau cel putin utilizatorul nu face referire la asa ceva in comentariu,nu are niciun sens ca acesta sa verifice daca angajatorul isi indeplineste /nu-si indeplineste obligatia de a vira contributiile.
Medicul de familie,care i-ar fi furnizat informatia, nu are cum sa verifice daca angajatorul a virat contributia,singura lui obligatie este sa ceara pacientului sa -si dovedeasca calitatea de asigurat cu plata.fara plata,cu plata din alte fonduri....pe baza unei adeverinte.
ondino a scris:

Atata timp cat nu s-a solicitat o adeverinta angajatorului pt.a-i atesta calitatea de asigurat,sau cel putin utilizatorul nu face referire la asa ceva in comentariu,.....

Cred ca stiu sa citesc destul de bine mesajele postate de cei care initiaza un topic .. chiar am citat ceea ce spune acesta , insa daca este doar pentru a discuta doar de dragul discutiei ma abtin a face comentarii la postarile dvs de acest gen ...
Ultima modificare: Vineri, 6 Iulie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Adeverinta pentru medicul de familie Vioreld Vioreld buna ziua. am un salariat care solicita o adeverinta pt medicul de familie. el este angajat de la jumatatea lunii noiembrie, deci firma nu a platit inca ... (vezi toată discuția)
Adeverinta cu nr.zile concediu medical AdiCov AdiCov Va rog sa-mi spuneti daca in noul format al adeverintei de asigurat se mai completeaza sau nu datele -coasiguratului- ? (vezi toată discuția)
Adeverinta pentru medicul de familie Vioreld Vioreld buna dimineata. in cazul in care am un salariat in somaj tehnic cf oug 28/2009, pe adeverinta eliberata pentru medicul de familie se trece acest lucru? dar ... (vezi toată discuția)