Buna ziua. Supun atentie dvs. un caz care desi teoretic ar fi unul exceptional, incep sa cred ca este foarte raspandit in practica. Speta pe scurt este urmatoarea:
Cetatean roman (sa ii spunem X) cumpara pe teritoriul Romaniei un autoturism inmatriculat in strainatate pe baza unui contract de v-c "de mana", plateste banul si primeste actele si masina. Dorind inmatricularea autoturismului pe numele sau, la RAR primeste dureroasa veste ca autoturismul este declarat ca fiind furat, totodata i se comunica ca in perioada urmatoare vor fi anuntate organele politienesti competente.
X, dand dovada de buna-credinta se prezinta imediat la politie unde este audiat si recunoaste in plansele fotografice persoanele care i-au vandut masina, afla totodata ca fata de aceste persoane se realizau deja cercetari penale cu privire la savarsirea infractiunilor de furt, inselaciune, fals si uz de fals.
Parchetul decide ca autoturismul in cauza sa fie incredintat in custodie lui X.
Fata de infractori se pune in miscare urmarirea penala, ajung in instanta unde sunt condamnati la inchisoare, hotarare definitiva in urma recursului. La ora actuala ispasesc pedepsele in penitenciar, in urma lor ramanand un dosar cu multe parti civile ce nu vor fi niciodata consolate, printre care si X.
Proprietarul de drept al auto si-a recuperat prejudiciul de la societatea de asigurare CASCO, aceasta din urma devenind proprietarul masinii.
De la incredintarea in custodie a autoturismului catre X si pana in momentul de fara au trecut 4 ani. Timp in care X nu a folosit masina decat 1 an si achizitionand alt auto, a intretinut fara a folosi pe parcursul a 3 ani auto aflata in custodie.
De curand X a mers la politie si a intrebat ce se va intampla cu masina pe care o are in custodie si o intretine pe cheltuiala proprie. Aici i s-a comunicat ca firma de asigurare din strainatate a transmis cu 2 ani in urma un act prin care isi recunoaste proprietatea asupra auto insa nu a facut demersurile legale de recuperare, asa ca lui X i s-a spus: "mai tine-o la tine, daca o aduci aici sfarseste ca cele depuse pe strada unde se afla sectia de politie".
Intrebarile/provocarile mele pt dvs sunt:
1. Stim cu toti ca legea este lacunara in acest domeniu, insa nu ar fi fost normal ca odata cu finalizarea procesului sa se dispuna si asupra autoturimului cu pricina (fie returnarea lui catre proprietar, fie depunerea in parcul auto al politiei)?
2. Am cautat norme aplicabile in acest domeniu insa nu am gasit inca vreun termen care sa prevada cat timp poate dura custodia unui asemenea autoturism, in ce termen poate fi el recuperat de catre proprietarul strain etc?
3. Ce sanse are X sa primeasca in proprietate masina, bineinteles renuntand la pretentiile asupra infractorilor, cunoasteti astfel de cazuri in care societatea de asigurare straina a lasat autoturismul cumparatorului de buna-credinta, daca da, in ce conditii (desi imi e greu sa cred ca s-a intamplat asa ceva)?
4. Ce variante ar mai avea X sa isi recupereze prejudiciul, pentru ca, asa cum va asteptati infractorii sunt persoane fara proprietati, conturi etc (tipicii tapi ispasitori).
Va multumesc pentru rabdare si bunavointa de a imi acorda 5 minute din atentia dvs.
Astept si raspunsuri din partea consilierilor juridici ai politiei despre cum se rezolva in practica aceasta situatie.
Sunt si eu in aceasi situatie cu dvs.(parte varamata) Din discutiile purtate cu anumiti juristi, am aflat ca, potrivit Codului Civil Roman, art.19>>( scuze nu stiu exact) proprietarul (strain) acelei masini are la dispozitie 3 ani pentru a deschide o actiune in instanta de judecata, indreptata impotriva dvs.actiune prin care solicita redobindirea autovehiculului. Termenul de 3 ani este de la data comiterii furtului.
Am intrebat si eu pe forum daca acest lucru este adevarat, dar inca nu am primit nici un raspuns.
In cazul in care dvs. aveti mai multe informatii va rag sa mi le cominicati si mie.
Va multumesc.