avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cumparator de buna credinta - masina furata
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cumparator de buna credinta - masina furata

Buna seara.
Am un client care a achizitionat un autoturism second hand dintr-un alt oras (targ auto),autoturism ce a fost ulterior inmatriculat pe numele acestuia.
Dupa aproximativ 3 luni de la data achizitonarii autoturimului, clientului i-a fost adus la cunostinta de catre un comisar de politie faptul ca autoturismul figureaza ca vehicul urmarit de autoritatile din Suedia, de aproximativ 1 an in urma, si au intocmit in acest sens un proces verbal prin care au procedat la lasarea in custodia clientului meu, a vehiculului mentionat, care a luat la cunostinta ca nu are dreptul sa instraineze autoturismul sau sa ii aduca modificari pana la definitivarea cercetarilor, intrucat acesta face obiectul infractiunii de furt fiind sustras din Suedia si urmarit international.
Clientul a prezentat la IPJ toate actele autovehiculului in original, respectiv certificatul de inmatriculare, contractul de vanzare si carte de identitate.
Mentionez ca in momentul in care clientul a realizat procedura de omologare si autentificare la RAR, autovehiculul nu figura in evidentele acestora ca fiind urmarit de autoritati.
Din discutiile cu comisarii de politie, a reiesit faptul ca autoturimul a fost cumparat in Suedia in baza unui contract de credit, iar ulterior proprietarul l-a instrainat fara sa mai achite toate ratele catre banca, banca raportand dupa aproximativ 1 an faptul ca autovehiculul a fost furat.
Din istoricul inmatricularilor, rezulta ca autoturismul a mai avut 3 proprietari in Romania inaintea clientului meu.
Nu stiu cine a fost proprietarul masinii inainte de aducerea ei in Romania. Masina nu este inregistrata ca furta.
Dupa aproximativ 5 luni de la acest incident, clientul a fost implicat intr-un accident rutier grav, cu victime, masina acestuia fiind avariata in proportie de 80%.
Intrebarile mele sunt: fiind cumparator de buna-credinta si proprietar de drept al masinii cu acte perfect valabile si legale, care este probabilitatea sa i se ia masina si in ce conditii?
Care este articolul din codul civil care apara posesorul proprietar?
Clientul poate utiliza sumele de bani primite de la societatea de asigurari, sau trebuie sa aiba acordul organelor de cercetare?
Daca masina a fost avariata care sunt consecintele pentru custode?
Mentionez ca nu cunoastem stadiul cercetarilor deoarece dosarul penal este instrumentat de organele de cercetare din Suedia.
Pana cineva nu contesta legalitatea dreptului de proprietate si se demonstreaza ca detin ilegal masina este posibil sa mi se ingradeasca drepturile ce decurg din titlul de proprietate?
Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: CRISTIAN CIRMACIU , Practician in insolventa 18:55, 7 Aprilie 2013
A se vedea art. 937 alin.2 si 3 C.civ.
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparator de buna-credinta al unui autoturism cu probleme candra candra As dori un raspuns cat mai rapid, cu multumurile de rigoare, pentru urmatoarea situatie: acum sase luni am achizitionat un autoturism marca straina aproape nou ... (vezi toată discuția)
Proces penal finalizat de peste 1 an, auto furat inca ramas in custodiea cumparatorului ... Rino Rino Buna ziua. [b]Supun atentie dvs. un caz care desi teoretic ar fi unul exceptional, incep sa cred ca este foarte raspandit in practica.[/b] [u]Speta pe scurt ... (vezi toată discuția)
Masina furata, predata politiei cum o pot lua inapoi si intra in legalitate. vicafk vicafk Buna ziua, Am cumparat si eu o masina in octombrie 2011 si din pacate cand am ajuns cu ea la RAR mi-au refuzat autentificarea pe motiv ca nu corespunde ... (vezi toată discuția)