Buna seara.
Am un client care a achizitionat un autoturism second hand dintr-un alt oras (targ auto),autoturism ce a fost ulterior inmatriculat pe numele acestuia.
Dupa aproximativ 3 luni de la data achizitonarii autoturimului, clientului i-a fost adus la cunostinta de catre un comisar de politie faptul ca autoturismul figureaza ca vehicul urmarit de autoritatile din Suedia, de aproximativ 1 an in urma, si au intocmit in acest sens un proces verbal prin care au procedat la lasarea in custodia clientului meu, a vehiculului mentionat, care a luat la cunostinta ca nu are dreptul sa instraineze autoturismul sau sa ii aduca modificari pana la definitivarea cercetarilor, intrucat acesta face obiectul infractiunii de furt fiind sustras din Suedia si urmarit international.
Clientul a prezentat la IPJ toate actele autovehiculului in original, respectiv certificatul de inmatriculare, contractul de vanzare si carte de identitate.
Mentionez ca in momentul in care clientul a realizat procedura de omologare si autentificare la RAR, autovehiculul nu figura in evidentele acestora ca fiind urmarit de autoritati.
Din discutiile cu comisarii de politie, a reiesit faptul ca autoturimul a fost cumparat in Suedia in baza unui contract de credit, iar ulterior proprietarul l-a instrainat fara sa mai achite toate ratele catre banca, banca raportand dupa aproximativ 1 an faptul ca autovehiculul a fost furat.
Din istoricul inmatricularilor, rezulta ca autoturismul a mai avut 3 proprietari in Romania inaintea clientului meu.
Nu stiu cine a fost proprietarul masinii inainte de aducerea ei in Romania. Masina nu este inregistrata ca furta.
Dupa aproximativ 5 luni de la acest incident, clientul a fost implicat intr-un accident rutier grav, cu victime, masina acestuia fiind avariata in proportie de 80%.
Intrebarile mele sunt: fiind cumparator de buna-credinta si proprietar de drept al masinii cu acte perfect valabile si legale, care este probabilitatea sa i se ia masina si in ce conditii?
Care este articolul din codul civil care apara posesorul proprietar?
Clientul poate utiliza sumele de bani primite de la societatea de asigurari, sau trebuie sa aiba acordul organelor de cercetare?
Daca masina a fost avariata care sunt consecintele pentru custode?
Mentionez ca nu cunoastem stadiul cercetarilor deoarece dosarul penal este instrumentat de organele de cercetare din Suedia.
Pana cineva nu contesta legalitatea dreptului de proprietate si se demonstreaza ca detin ilegal masina este posibil sa mi se ingradeasca drepturile ce decurg din titlul de proprietate?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns:
CRISTIAN CIRMACIU , Practician in insolventa
18:55, 7 Aprilie 2013