avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Falsul intr-o declaratie data la politie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Falsul intr-o declaratie data la politie

Am un litigiu, in calitate de proprietar, cu niste chiriasi al caror contract de inchiriere a expirat de 4 luni, si ei refuza sa paraseasca apartamentul. Contractul a fost inregistrat legal la administratia financiara, iar la incheierea lui am notificat oficial chiriasii prin executor judecatoresc ca doresc eliberarea apartamentului. In urma refuzului lor de a se muta, am inceput o actiune in instanta, prin executor judecatoresc, pentru incuviintarea executarii silite.

Intre timp, in paralel, am depus si o plangere la sectia de politie din zona respectiva in care am prezentat situatia si faptul ca persoanele respective locuiesc acolo in mod abuziv, fara nici un fel de forme legale si am solicitat sprijinul in limita competentelor lor.

Ca urmare a plangerii mele polistul de proximitate le-a facut o vizita si a chemat titularul de contract la sectie pentru o declaratie.

Din raspunsul pe care l-am primit de la politie in mod oficial la sesizarea mea rezulta ca titularul contractului a fost chemat la sectie unde a dat o declaratie. Conform declaratiei, persoana respectiva a afirmat ca sta in continuare acolo desi contractul a expirat de 4 luni pentru ca s-ar fi inteles cu mine si as fi fost verbal de acord sa ii permit sa stea acolo in continuare pana la inceputul lunii iulie, deoarece este studenta, este in sesiune si are examene.

Evident ca aceasta declaratie nu este reala, pentru ca eu nu am fost niciodata de acord cu ramanerea lor in apartament dupa ce le-a expirat contractul, doar ca nu am avut legal ce sa fac pana la obtinerea incuviintatii silite din partea instantei, dovada clara fiind notificarea prin executor judecatoresc pe care am facut-o, actiunea inceputa in justitie si inclusiv plangerea depusa la politie. .

Este evident ca voi depune o plangere la politie maine in acest sens.

As vrea sa stiu daca in plangere pot sa reclam falsul in declaratii in fata unei autoritati a statului.

Va multumesc mult pentru raspunsuri si eventuale alte sugestii de masuri pe care le mai pot lua in situatia prezentata.





Ramanerea in imobil dupa expirarea contractului nu este fapta penala. Trebuie sa va adresati instantei civile cu o actiune in evacuare. Faptul ca persoana a "nuantat" declaratia data la politie, va trebui sa o combateti cu probe: inscrisuri, martori, etc. dar finalitatea este aceeasi: nu politia o evacueaza, ci hotararea judecatoreasca civila.
Sigur ca ramanerea in imobil nu este fapta penala. Am deja actiunea demarata de 3 luni, dar nu am inca incuviintarea executarii silite prin evacuare din partea instantei.

Exista doua notificari scrise de eliberare a imobilului, una anterioara incetarii contractului (pe care chiriasul a semnat de luare la cunostinta) si una oficiala, prin executor judeatores, imediat dupa expirarea contractului, plus o cerere de incuviintare a executarii silite in instanta si o cerere de investire cu formula executorie a contractului in curs de solutionare.

In acest context declaratia "nuantata" cum spuneti dumneavoastra data la politie, mai poate sta in picioare? Actele despre care vorbesc pot constitui acele inscrisuri pe care le mentionati prin care sa fac dovada contrariului?

Adica exista un contract expirat, niste restante la intretinere evident mari, notificari scrise, actiuni incepute in instanta, o sesizare la politie facute de proprietar, iar chiriasul vine la politie, da o declaratie "nuantata" cu privire la o intelegere verbala cu proprietarul facuta dupa expirarea contractului si tot proprietarul e cel care trebuie sa dovedeasca falsul acestei declaratii?
Am pastrat de asemenea toate SMS-urile pe care le-am trimis in ultimele luni chiriasilor, pentru ca de obicei nu imi raspund la telefon cand ii sun... din ele rezulta faptul ca eu ceream in permanenta sa elibereze cat mai rapid apartamentul si sa imi predea casa si cheile casei. Le pot de asemenea folosi ca probe?



Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Iulie 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Inteleg ca sunteti deja in faza executarii silite prin executor judecatoresc si ca persoana respectiva se opune executarii. Dupa incuviintarea executarii silite,sunt doua optiuni:
1. Sa luati legatura cu executorul judecatoresc pentru ca acesta sa o evacueze cu sau fara organele de politie( e obligatia legala a executoului judecatoresc),
2.Sa depuneti plangere penala pentru nerespectarea hotararilor judecatoresti, art. 271 c.pen. iar organele de politie sa respecte decizia instantei, daca exista deja o hotarare definitiva in acest sens. Orice ar spune persoana invinuita cu privire la "intelegeri" nu are nicio valoare juridica , daca exista deja o hotarare definitiva.
Consultati un avocat si succes.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Iulie 2012
Silvia Renate Mihai , Avocat
Din pacate inca nu am hotararea instantei. Cererea privind incuviintarea executarii silite, depusa de executorul judecatoresc a fost respinsa, instanta solicitand investirea cu formula executorie a contractului de inchiriere, pentru a putea sa incuviinteze executarea.

In prezent incerc sa rezolv acest aspect, al investirii cu formula executorie a contractului, cerere pe care instanta mi-a respins-o de asemenea invocand din cate am vazut pe site-ul instantei lipsa de interes. Motivarea banuiesc ca va veni saptamana viitoare. E un fel de cerc vicios... completul de incuviintati silite a solicitat investirea ca sa poata sa dea hotararea de evacuare, iar completul de investiri a respins-o, invocand lipsa de interes.

V-ati confruntat vreodata cu o asemenea situatie?

Va multumesc oricum mult pentru intrormatiile pe care mi le-ati dat, pentru ca am o banuiala ca si dupa ce voi obtine hotararea, se vor opune executarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituirea unui apartament dat in locatiune invocand in instanta art. 1809 din noul cod civil madoiclimber madoiclimber Cum se interpreteaza prevederile Art, 1809 din Cnoul Cod Civil? \"Art. 1809 Expirarea termenului (1) Contractul de locaţiune încetează de drept la ... (vezi toată discuția)
Art. 1809 din noul cod civil - titlu executoriu pentru evacuarea chiriasilor madoiclimber madoiclimber Acum aproape un an am prezentat mai in detaliu o problema pe care am avut-o cu niste chiriasi care au refuzat sa elibereze apartamentul inchiriat dupa ... (vezi toată discuția)
Executarea silita pentru neplata chiriei si art. 1831 din noul cod civil madoiclimber madoiclimber Buna ziua, Ma confrunt cu o situatie mai complicata ca urmare a unui contract de inchiriere pe care l-am avut anul trecut, eu fiind proprietarul. ... (vezi toată discuția)