avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 852 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... statutul orelor realizate in zilele de sarbatoare ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

statutul orelor realizate in zilele de sarbatoare legala

In cazul in care, in cadrul unei institutii publice, exista o categorie de personal care lucreaza in schimburi (specificul muncii fiind asigurarea continuitatii activitatii non-stop), iar pe parcursul unei luni un schimb lucreaza intr-o zi de sarbatoare legala, fara insa a depasi numarul de ore lucratoare ale lunii, va rog sa imi spuneti daca personalul respectiv are dreptul la o zi libera platita.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:22, 6 Iulie 2012
Legea nr.283/2011:
Art. 7
(1) In anul 2012, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzator.
...
OK..., dar personalul respectiv (a carui tura a lucrat in ziua de sarbatoare legala) nu a realizat munca suplimentara, ci doar a lucrat numai 168 ore (8ore x 21 zile lucratoare) asa cum a lucrat si personalul administrativ. Este legal ca personalul ce a lucrat in tura, prin ziua libera acordata, sa figureze de fapt cu numai 160 ore lucrate, iar personalul administrativ cu 168 ore ?
Pe de alta parte, in cazul orelor suplimentare, legiuitorul stabileste ca, in prima faza, se incearca recuperarea lor cu ore libere platite acordate in urmatoarele 60 zile, pe cand in cazul orelor realizate in zi de sarbatoare, tot in prima faza, legiuitorul nu mai foloseste sintagma "ore libere platite" ci doar timp liber corespunzator in urmatoarele 30 zile. Sa inteleg ca, in acest ultim caz, se acorda o zi libera in urmatoarele 30 zile neplatita ? va rog tineti cont ca personalul din tura a lucrat acelasi numar de ore ca si personalul administrativ, adica 168 ore, atat cate ore lucratoare are luna in cauza.
Nu, ziua respectiva va fi platita ... nu trebuie confundata munca suplimentara cu munca in zilele de sarbatoare ....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare- weekend dany c. dany c. buna ziua orele lucrate sambata si duminica de catre personalul MAI care isi desfasoara activitatea in ture 12/24 - 12/48 pot fi platite suplimentar? am ... (vezi toată discuția)
Pontaj ore munca viorelv viorelv Cate ore trebuie sa ai muncite în luna mai in conditiile in care au fost trei zile libere 1, 27, 28 , daca am lucrat in 28 trebuie sa mi se dea liberă, ... (vezi toată discuția)
Plata orelor suplimentare si orelor lucrate in zile de sarbatoare legala naepot naepot Buna ziua, Ma intereseaza sa stiu cum este legal sa se faca plata unui salariat care a realizat ore suplimentare si ore in zi de sarbatoare legala. Ex. luna ... (vezi toată discuția)