avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună ziua. În cursul lunii Ianuarie 2025 s-a lucrat ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună ziua. În cursul lunii Ianuarie 2025 s-a lucrat conform ...

Bună ziua.
În cursul lunii Ianuarie 2025 s-a lucrat conform unei planificări lunare (program 12/24, 12/48). Prin ordonanța "trenuleț" a fost blocată plata orelor de weekend și sărbători legale, iar pe urmă în luna Februarie s-a revenit asupra OUG, și s-a dispus ca începând cu luna Februarie să se reintroducă plata pt astfel de ore lucrate.

Întrebarea mea este: Angajatorul (MAI) va trebui să dispună compensarea acelor ore din luna Ianuarie (de weekend și sărbători legale) și în cât timp? De exemplu, eu am avut 80 de astfel de ore, câte ore mi se vor acorda de liber, ca și compensare ?
Fac precizarea că ni s-au acordat doar liberele standard până în acest moment, după turele lucrate.
Aștept un răspuns edificator.
Vă mulțumesc .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:18, 26 Februarie 2025
În anul 2025, prin excepție, pentru activitatea desfășurată de personalul militar, polițiștii și polițiștii de penitenciare din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, precum și pentru munca suplimentară, care nu se poate compensa cu timp liber corespunzător, prestată peste programul normal de lucru de către aceste categorii de personal în cadrul activităților deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut în domeniul ordinii și siguranței publice, în respectarea regimului frontierei de stat a României ori în situații de urgență, se acordă drepturile prevăzute de legislația în vigoare în luna noiembrie 2024. Plata drepturilor pentru munca suplimentară prestată în cadrul activităților deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut se efectuează dacă munca astfel prestată nu a fost compensată cu timp liber corespunzător în termen de 90 de zile de la momentul prestării acesteia.

Pentru 80 de ore lucrate in plus se acorda o compensare tot de 80 de ore.
Insist, dar întrebarea era dacă se acordă alte libere, în plus față de cele normale după turele lucrate, dacă nu suntem plătiți pt orele de weekend și sărbători legale? Repet am lucrat conform planificării în mod obișnuit (nu au fost ore suplimentare).
Ms.
Reiterez : Pentru 80 de ore lucrate in plus se acorda o compensare tot de 80 de ore. .. nu are cum sa va acorde dublu.
În mesajele transmise eu am notat faptul că am lucrat în ture de câte 12 ore. Nu am lucrat suplimentar!!!
Cele 80 de ore de weekend au fost acumulate în cadrul programului normal de lucru.
Așadar, pt că nu au fost plătite ca și spor de weekend, legiuitorul spune că se vor compensa cu timp liber...
Eu înțeleg că astfel în perioada următoare pe lângă în loc să lucrez 14 ture de 12 ore, ar trebui să lucrez doar 7 sau 8 ture?
Am înțeles bine?
Sau pur și simplu nu a contat cum s-a lucrat în luna Ianuarie (că au fost și zile de weekend sau sărbători) nu vom beneficia de nimic...
Ms.
Sper că de această dată să fi fost înțeles pe deplin .
Legea e clara se acorda timp liber corespunzator, iar in caz contrar, vi se platesc... asa a fost modificata OUG 156/2024.

Nu stiu de unde ati dedus ca trebuie sa lucrati 7/8 ture ...probabil din situatia acordarii zilelor libere.

Alte discuții în legătură

Acordare liber dupa munca in weekend Adrian Vasile10 Adrian Vasile10 Buna ziua!Lucrez in cadrul MAI avand planificarea facuta de luni pana vineri de la ora 08 la ora 16.Se intampla sa lucrez si in weekend,uneori sambata alteori ... (vezi toată discuția)
Sporul pt orele lucrate in weekend germanu germanu Buna ziua! Am o mare nelamurire...se mai acorda sporul de 100% uatia pt orele lucrate in weekend? Situatia mea este urmartoarea: sunt angajat in calitate de ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare- weekend dany c. dany c. buna ziua orele lucrate sambata si duminica de catre personalul MAI care isi desfasoara activitatea in ture 12/24 - 12/48 pot fi platite suplimentar? am ... (vezi toată discuția)