Toate procedurile de modificare a unei societati comerciale se fac la Registrul Comertului.
Desi Registrul Comertului are un departament de consultanta juridica, nu iti recomand sa apelezi la ei. Sunt, in mare majoritate, persoane care nu au experienta juridico-economica si iti dau sfaturi generale si de afaceri foarte proaste.
Daca stii perfect ce vrei, poti apela la asistenta lor, dar daca ai nevoie de clarificari, mergi la un jurist, consultant sau avocat specializat.
Pasii de urmat sunt:
1. Intocmirea unei hotariri (si sau act aditional) de retragere a asociatului din societate, de retragere din administrare si de cesionare (la valoarea nominala?) a partilor sociale catre celalalt asociat. Actul aditional va contine si un articol prin care se reia activitatea societatii, adica iesirea din starea de suspendare.
Mai trebuie si un act constitutiv actualizat.
Daca partile sociale sunt vindute la o valoare mai mare decit valoarea lor nominala (de regula 200 RON), nu uita sa platest 16% pe diferenta , la Administratia Financiara. Registrul solicita dovada platii impozitului.
2. In cazul retragerii din administrare, trebuie facut un proces verbal de predare primire gestiune si de descarcare de gestiune pentru toate operatiunile infaptuite in calitate de administrator pina la retragere. Predare primire evidenta contabila, active, documente, stampile, etc.
3. Un contract de cesiune de parti sociale care sa contina si o clauza prin care se stipuleaza ca se va cesiona si dreptul de ridicare a dividendelor distribuite si neridicate.
4. Intocmeste o declaratie de acceptare a functiei de administrator, daca asociatul ramas nu este administrator;
5. Specimen de semnatura pentru asociatul ramas daca nu este administrator;
6. 2 Timbre de 0.15 RON; Declaratia model 2, daca vrei sa autorizezi obiecte noi de activitate.
7. Mergi la Registrul comertului, completezi formularele.
8. Platesti taxele ... cam 8 milioane.
9. Astepti 5 zile lucratoare.
10. Depui incheierea judecatoreasca la Administratia Financiara,
11. Iti retragi dreptul de semnatura din banca ...
Cam asta e tot.
E simplu, nu?
Alberto Kurtyan