avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Pot face apel intr-un dosar penal daca nu am fost ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Pot face apel intr-un dosar penal daca nu am fost parte in proces?

S-a dat o sentinta intr-un dosar in care eu nu am nici o calitate, desi sunt in mod direct afectat intrucat s-a dispus anularea contractului de munca.Mentionez ca nu am avut cunostinta despre acest dosar, nu am fost citat niciodata.
In aceste conditii, intrebarea mea este daca pot face apel potrivit art.362 lit.f raportat la art 371 din Cod procedura penala.
Cel mai recent răspuns: eduardmunteanu , utilizator 11:14, 10 Iulie 2012
Neavand calitate in acel dosar,pe cale de consecinta nu puteti ataca solutia instantei,in cadrul acelui dosar
Daca apreciati ca sunteti prejudiciat prin dispozitiile acelei hotarari,puteti promova actiune personala
" ART. 362*)
Persoanele care pot face apel
Pot face apel:
#M50
a) procurorul, în ce priveşte latura penală şi latura civilă. Apelul procurorului în ce priveşte latura civilă este inadmisibil în lipsa apelului formulat de partea civilă, cu excepţia cazurilor în care acţiunea civilă se exercită din oficiu;
#B
b) inculpatul, în ce priveşte latura penală şi latura civilă. Împotriva sentinţei de achitare sau de încetare a procesului penal, inculpatul poate declara apel şi în ce priveşte temeiurile achitării sau încetării procesului penal;
#M50
c) partea vătămată, în ce priveşte latura penală;
d) partea civilă şi partea responsabilă civilmente, în ce priveşte latura penală şi latura civilă;
e) martorul, expertul, interpretul şi apărătorul, în ce priveşte cheltuielile judiciare cuvenite acestora;
#B
f) orice persoană ale cărei interese legitime au fost vătămate printr-o măsură sau printr-un act al instanţei.
Apelul poate fi declarat pentru persoanele prevăzute la lit. b) - f) şi de către reprezentantul legal, de către apărător, iar pentru inculpat, şi de către soţul acestuia.
#CIN
*) Curtea Constituţională, prin Decizia nr. 190/2008 (#M56), a constatat că dispoziţiile art. 362 alin. 1 lit. a) teza a doua din Codul de procedură penală sunt neconstituţionale."

In temeiul art. 362 lit.f C.p.p., poate face apel orice persoana ale carei interese legitime au fost vatamate printr-o măsura sau printr-un act al instanţei. Este vorba de persoane fizice sau juridice care nu au calitatea de părţi, neavând drepturi şi obligaţii care să izvorască din exercitarea acţiunilor penală sau civilă în procesul penal.
Multumesc pt raspuns, consider ca sunt indreptatit sa formulez apel avand in vedere ca nu am fost instiintat despre acest dosar, neavand astfel posibilitatea de a ma apara, aceasta fiind si interpretarea mea vis-a-vis de art.362 lit f.
Revin cu problema apelului intr-un dosar in care nu am fost parte.Cautand pe net mai multe detalii am gasit o informatie care determina o incertitudine in ceea ce priveste aplicabilitatea art.362 lit.f si anume: poate face apel orice persoană ale cărei interese legitime au fost vătămate printr-o măsură sau printr-un act al instanţei. Sub aspectul obiectului pe care îl are un asemenea apel, în literatura de specialitates-a susţinut pe bună dreptate că acesta nu poate viza aspecte care ţin de fondul cauzei. Poate declara apel în acest sens, deşi nu este parte în procesul penal,persoana ale cărei interese legitime au fost vătămate prin aplicarea sechestrului asigurător asupra unor bunuri care-i aparţin în mod exclusiv 1C.C., Decizia nr. 190 din 26 februarie 2008 referitoare la excepţia deneconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 362 alin. (1) lit. a) teza a II-a C. proc. pen.(M. Of. nr. 213 din 20 martie 2008).
Sa inteleg ca legea limiteaza prevederile art.362 lit.f doar pentru aceste situatii?
Va rog respectuos, daca se poate, sa ma lamuriti cu aceasta problema intrucat fara a avea dreptul la o cale de atac voi fi pus in fata faptului implinit, respectiv incheierea raporturilor de munca, fara sa am vreo vina.
Va multumesc.
Bună ziua. Ceea ce aţi găsit dvs. pe net este doar unul dintre exemplele pentru care o persoana care nu a fost part în proces, şi ale cărei interese legitime au fost vătămate , poate declara apel. Depinde însă de la caz la caz , sitaţiile pot fi şi altele, iar instanţa va admite sau va respinge apelul , în funcţie admisibilitatea sau inadmisibilitatea lui. Nu aveţi decât să încecaţi şi să vă convingeţi, pentru că pe forum este greu de oferit un răspuns pertinent, câtă vreme legea nu exemplifică şi situaţiile în care o persoană ar putea fi prejudiciată , deşi nu a fost parte în proces.

Alte discuții în legătură

Hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila Andreeacreatza Andreeacreatza exista totusi vreo modalitate de a contesta o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila de executare a pedepsei? (vezi toată discuția)
Intrebare - interpretare sentinta putrezeanu putrezeanu am primit o condamnare de 1 an cu suspendare pt delapidare.firma nu se constituie parte civila ,nu inteleg ce este cu recursul in termen de 1o zile?ce ... (vezi toată discuția)
Drept procesual penal GabrielaG31 GabrielaG31 Daca persoana vatamata a declarat ca nu doreste sa participe in procesul penal poate sa faca apel? (vezi toată discuția)