avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1238 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiunea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiunea

Parinti mei au achizitionat acum 28 de ani un teren intravilan in suprafata de aproximativ 5000mp pe care era construita o casa si aproximativ 20000mp teren extravilan. Deoarece legea din acea perioada interzicea vanzarea unei suprafete mai mare de 250mp parinti mei au facut contract de vanzare cumparare doar pe 250mp. Pe langa acest contract au mai facut o scrisoare de mana in care fostul proprietar spunea ca le vinde parintilor mei tot terenul mentionat mai sus specificand inclusiv suprafetele si vecinii. De atunci si pana in prezent parintii mei au stapanit aceste suprafete si le au folosit din punct de vedere agricol. Acest lucru poate fi confirmat si de vecinii acestor proprietati, de martorii care au fost prezenti la incheierea contractului de vanzare cumparare si a scrisorii precum si de lucratorii de la primarie, deoarece terenul a fost trecut in totalitate in rolul parintilor mei si de atunci pana in prezent ei au platit taxele pt el. Acum vechiul proprietar a venit si ne a cerut din nou banii pentru terenul care nu este mentionat in contractul de vanzare cumparare amenintand ca daca noi nu o sa i dam banii ceruti o sa l vanda altuia in baza certificatului de mostenitor pe care el il are. Noi am vrea sa l chemam pe acesta in judecata si sa ne folosim de dreptul de uzucapiune pentru a dobandi proprietatea intrgului teren. Se poate? Cum sa procedam? Ce acte sunt necesare?
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 09:43, 8 Iulie 2012
Uzucapiunea este modul de dobandire a proprietatii sau a altor drepturi reale cu privire la un lucru prin posedarea neintrerupta a acestui lucru in tot timpul fixat de lege, iar conditia esentiala pentru dobandirea dreptului de proprietate prin uzucapiune este exercitarea unei posesii utile, adica neatinse de niciunul dintre viciile posesiei.
Din ceea ce ati relatat ar fi intrunite conditiile pentru initierea unei actiuni in care sa cereti interventia uzucapiunii.
Avand in vedere ca astfel de actiuni necesita administrarea unui probatoriu complex (inscrisuri, martori), consider ca este necesar sa aveti sprijinul unei persoane de specialitate.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retrocedare teren legea 231 din 2018 marco77 marco77 Buna ziua, Parintii au cumparat un imobil in urma cu 40 de ani cu un contract de mana in care nu e trecuta nici o suprafata de teren, doar adresa unde se ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune _adi_ _adi_ Mama a renuntat la dreptul de mostenire din partea parintilor in favoarea unui frate de-al ei, la fel cum au procedat si restul fratilor, unic mostenitor ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune RamonaLoredana RamonaLoredana Am urmatoarea situatie: Parintii mei au cumparat, in anul 1988, o casa de la doua surori care o mostenisera prin testament de la bunica lor. In baza acestui ... (vezi toată discuția)