avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 976 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... drept somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

drept somaj?

si o alta lamurire doresc daca se poate.din data de 01.12.2009 am intrat in somaj beneficiind de 1an asa cum mi s-a spus de la ajofm,in cursul anului 2010 luna mai am ramas insarcinata si am avut o sarcina cu probleme din prima luna fiind diagnosticata cu iminenta de avort,am pastrat sarcina pt ca ne doream acest copil si din luna august am stat in medical pana in momentul nasteri adica 20.01.2011,deci eu nu am terminat perioada de somaj si a-si dori sa stiu ce se intampla cu diferenta de luni pe care le-asi mai avea de luat,precizez ca in momentul de fata sunt in ccc si am optat pentru 2 ani.ce trebuie facut si unde trebuie mers in cazul in care mai am dreptul sa recuperez diferenta de somaj la terminarea ccc.multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:48, 20 Noiembrie 2012
1. Daca atunci cand ati intrat in CCC erati in somaj indemnizat inseamna ca indemnizatia de somaj a fost suspendata si se va relua, de unde a ramas, dupa ce se termina CCC.

2. - Ziua in care copilul implineste 2 ani este ultima zi inj care primiti indemnizatie pentru CCC.
- Din ziua urmatoate trebuie sa primiti indemnizatie de somaj.
Buna ziua! As avea si eu o intrebare..Daca pe 18 august mi s-a terminat concediul de maternitate si din 19 august am contract de munca la o alta firma decat cea de unde am ramas pe maternitate, acum, dupa aproximativ o luna, daca de exemplu, vor ei sa ma dea afara sau vreau eu sa plec, as putea cere somaj? Sau numai daca am 12 luni lucrate la ultimul angajator? Multumesc!
1. - Daca va inceteaza CIM din motive neimputabile dvs. veti beneficia de indemnizatie de somaj.
- Adica sa nu faceti dvs. cerere de incetare a CIM cu acordul partilor si nici sa demisionati ca nu veti beneficia de indemnizatie de somaj.
- Lasati pe angajator sa aiba initiativa incetarii CIM.

2. - Cele 12 luni nu trebuie sa fie neparat la acelasi angajator si nici neaparat consecutive.
- In cazul dvs. se iau in calcul lunile lucrate la ultimul angajator si se completeaza (pana la 12) cu lunile lucrate inainte de a intra in CCC.
Multumesc pt. raspuns! Dar mai am o nelamurire...s-ar putea sa ma dea afara si sa angajeze pe altcineva. In cazul asta, cum as putea beneficia de somaj? Multumesc!
1. - Asta nu este o problema care sa va intereseze pe dvs., este problema angajatorului.
- Daca face o concediere ilegala este raspunderea lui.

2. Dvs. sa stiti ca veti beneficia de indemnizatie de somaj doar daca va inceteaza CIM cu unul din urmatoarele articole din Codul muncii:

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
...
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;

d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

Art. 65
(1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.



Alte discuții în legătură

Somaj tehnic si indemnizatia de maternitate izulica izulica Sunt gravida in 5 luni si vreu sa stiu daca somajul tehnic si concediul medical in sarcina afecteaza indemnizatia de maternitate.Sunt angajata din 5 oct 2009 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil martinelim martinelim Care sunt conditiile obtinerii indemnizatiei pentru cresterea copilului? Mentionez o data de nastere posibila15.03.2013.Perioada de contributie la CAS ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil olteanudiana olteanudiana Buna seara, Doresc sa ma lamuriti cu o problema in legatura cu posibilitatea acordarii indemniz., pe data de 25.07.2013 am semnat contractul de munca pe ... (vezi toată discuția)