si o alta lamurire doresc daca se poate.din data de 01.12.2009 am intrat in somaj beneficiind de 1an asa cum mi s-a spus de la ajofm,in cursul anului 2010 luna mai am ramas insarcinata si am avut o sarcina cu probleme din prima luna fiind diagnosticata cu iminenta de avort,am pastrat sarcina pt ca ne doream acest copil si din luna august am stat in medical pana in momentul nasteri adica 20.01.2011,deci eu nu am terminat perioada de somaj si a-si dori sa stiu ce se intampla cu diferenta de luni pe care le-asi mai avea de luat,precizez ca in momentul de fata sunt in ccc si am optat pentru 2 ani.ce trebuie facut si unde trebuie mers in cazul in care mai am dreptul sa recuperez diferenta de somaj la terminarea ccc.multumesc
1. Nu va afecteaza la a beneficia de indemnizatia pentru CCC deoarece sunt admise si fractiunile de luna.
2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.
(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).
(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).
(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
Buna seara! D-le Tudor Valeriu...sper sa ma ajutati din nou...contractul meu de munca este pe perioada nederminata, dar pe cealalta pagina scrie: perioada de proba 90 de zile calendaristice. Pana acum am avut concediu medical pt. copil, care stiti bine se elibereaza doar pe baza adeverintei de la locul de munca. Acum am nevoie de o alta adeverinta pt. concediul medical pt. mine si nu vor sa mi-o elibereze (adeverinta). Spuneti-mi va rog, daca contractul este asa cum v-am scris mai sus, au sau nu obligatia de a-mi elibera adeverinta? P.S.: Concediul medical pt. copil mi s-a eliberat pe baza aceleasi adeverinte. Va multumesc!
1. OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate spune:
Art. 3.1. - Pentru a beneficia de concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, persoanele prevãzute la art. 1 trebuie sã îndeplineascã cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) sã îndeplineascã stagiul minim de cotizare prevãzut de prezenta ordonanţã de urgenţã;
b) sã prezinte adeverinţa de la plãtitorul de indemnizaţii din care sã reiasã numãrul de zile de concediu de incapacitate temporarã de muncã avute în ultimele 12 luni, cu excepţia urgenţelor medico - chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A;
c) sã fie prezente la domiciliu sau la adresa indicatã, dupã caz, în intervalul de timp şi în condiţiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã, în vederea exercitãrii verificãrii de cãtre reprezentanţii plãtitorilor de indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate.
2. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:
Art. 38. (1) Plãtitorii de indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate au obligaţia sã elibereze asiguratului adeverinţe din care sã rezulte numãrul de zile de concediu medical pentru incapacitate temporarã de muncã avute în ultimele 12 luni, în vederea acordãrii certificatelor de concediu medical.
...
3. Daca nu va elibereaza adeverinta necesara faceti urgent o sesizare la ITM sa-l sanctioneze pe angajator.
Buna ziua! Spuneti-mi va rog, daca am avut foaie de boala 1 luna, platita cu 85%, cum se calculeaza cei 85%.....din salariul brut sau net? Iar salariul net cat la % este din cel brut? Si in cat timp de la predarea ultimei foi de boala angajatorul primeste sau ar trebui sa primeasca banii pentru aceasta? Va multumesc mult!
1. Injdemnizatia pentru concediul medical se calculeaza di veniturile brute pe cele 6 luni anterioare.
2. - Angajatorul este obligat sa va plateasca indemnizatia la prima zi de plata a salariilor pe luna respectiva.
- Apoi el face demersurile necesare pentru a incasa banii de la CJAS (asta este problema luni, nu a dvs.).
3. Pe data de 19.09.2012 v-am raspuns ce sa faceti daca angajatorul nu va plateste indemnizatia pentru concediul medical.