Familie alcatuita din 6 membri,parintii plus 4 copii.Survine decesul tatalui in urma caruia nu se face succesiunea.La un an dupa decesul tatalui,cel mai mic dintre copii este dat catre adoptie unei rude.Dupa inca cativa ani survine si decesul mamei,in urma caruia de asemenea nu se face succesiunea.In casa parinteasca raman 2 dintre copii,al treilea locuind in alt oras iar al patrulea fiind dat deja spre adoptie.Intrebarea este daca acum cand s-au hotarat sa faca succesiunea,cel de-al patrulea copil,care a fost infiat mai are vreun drept asupra proprietatii parintilor biologici?
La decesul tatalui al patrulea copil nu era adoptat deci are vocatie succesorala la acea succesiune. La succesiunea mamei va veni sau nu dupa cum s a effectuat adoptia , cu efecte depline , in acest caz nu va veni la succesiunea mamei naturale, sau cu efecte restranse, caz in care va veni la succesiunea mamei. Vedeti hotararea de adoptie ce prevede.
Presupunând că este vorba despre o adopţie cu efecte depline, dreptul copilului dat spre adopţie de a-şi moşteni părinţii biologici a încetat la data închieerii actului de adopţie. Dacă însă adopţia a avut loc pe vremea când legea reglementa cele 2 tipuri de adopţie, respectiv ,adopţia cu efecte restrânse şi adopţia cu efecte depline , iar adopţia s-a făcut cu efecte restrânse, atunci copilul dat spre adopţie are drept la moştenirea părinţilor fireşti şi dimpotrivă, nu ar exista dreptul de a-şi moşteni părinţii adoptatori.
Edit: Întrucât observ că la data decesului tatălui biologic, încă nu se încheiase actul de adopţie, copilul dat spre adopţie poate veni la succesiunea tatălui biologic, nu însă şi la succesiunea maei biologice.