Am inteles de la ITM Bucuresti ca la Administratii de proprietari nu pot angaja zilieri pentru lucrari ocazionale, desi in lege am citit altceva. O inspectoare m-a sfatuit sa ii fac contract de prestari servcii (este totuna cu conventie civila de prestari servicii?) la adm Financiara. Nu imi este clar: daca este ca si contractul de inchiriere, nu ar trebuie sa merg la impozite si taxe persoane fizice ca sa-l declar? Intrebarea mea este urmatoarea: unde declar acest tip de contract , ce retin pe stat ca sa virez la buget si ce declaratii fiscale am de trimis pentru asta?
Asa-zisul contract civil este, de fapt un simplu contract de prestari de servicii. Acesta Nu se face la Administratia Fiscala si nici macar NU se inregistreaza la vreuna din institutiile statului.
Acest tip de contract ofera solutia ideala pentru a legaliza o relatie contractuala dintre o entitate legal inregistrata si o persoana fizica, a doua fiind - de regula - prestatorul de servicii in favoarea primei.
Tot de specificul acestui tip de contract tine si modul de impozitare. Se impoziteaza prin retinere la sursa, adica din brutul negociat se scad cei 16% care se vureaza la bugetul statului. In ceea ce priveste contributiile de plata de la 01 iulie 2012, va invit sa dati o cautare printre articolele deja aparute si de n ori discutate pe acest site....
Inca ceva: a nu se confunfa sezonul cu fazonul, adica e bine de inteles ca aceasta NU ESTE RELATIE DE MUNCA, nefiind o relatie de subordonare, nu exista angajator si nici angajat. Partile contractante se numesc simplu PRESTATOR si BENEFICIAR. IN consecinta, NU se intocmeste stat de plata, insa se depune D100.
Contract civil
dana manea
lucrez intr-o institutie publica. de carand am angajat pe cineva cu contract civil. nu stiu cum il platim. are o remuneratie bruta de x lei din care viram 10% ... (vezi toată discuția)