Parintii mei au in rol un teren, dar nu au putut incheia un act de vanzare cumparare de la bunici decat pe 500mp, deoarece atat permitea legea in perioada comunista, bunica fiind moarta din 1982. Tatal meu plateste impozitul din anul 1974 pt acest teren si il are in folosinta perioada de peste 30 de ani neintrerupt si in baza faptului ca era trecut in primarie ca rol unic a reusit sa faca pt el cadastru,are adeverinta de proprietar cu anexa 5 si 6,dar nu si intabulare. Am inteles ca se poate obtine uzucapiune in instanta,dar nu stiu exact cum,ce documente sunt necesare si cam care ar fi costurile.M-ar interesa si daca exista o alta cale de a face intabulare, fara a implica instanta de judecata?
Din pacate trebuie sa apelati la instanta, sa formulati actiune de obtinere a proprietarii ca efect al uzucapiunii ce a intervenit de mai bine de 30 ani. Ca mijloace de proba folositi: inscrisuri(chitante, certificat rol etc.) , expertiza tehnica daca este cazul si martori care sa sustina folosinta terenului.
Este posibil ca pentru diferenta de teren, nu ati specificat ce suprafata si nici unde este amplasat, sa solicitati ,conform Legii 18/1991 actualizata, pe cale administrativa ,la primaria in raza careia se afla terenul ,un titlu de proprietate care va va fi emis in baza actelor pe care le depuneti. Daca spuneti ca tatal detine o adeverinta inseamna ca este inscris in Registrul agricol al acelei primarii cu o anunita suprafata. In acest caz solicitati primariei un extras din acel registru si astfel puteti demonstra ca buncii dvs. aveau in patrimoniu fara a detine acte de proprietate acel teren. S-a facut dezbaterea succesiunii de pe urma bunicii? Puteti actiona si in instanta, dar numai in cazul in care stiti cine este proprietarul acelui teren. Uzucapiunea inseamna sa sanctionez proprietarul. Trebuie sa am partea adversa pe care pot sa o dau in judecata.