Am o problema si am incredere ca ma puteti ajuta cu un sfat.
La magazinul la care lucrez a fost comis un furt. Problema aparuta este ca usa nu a fost fortata, persoanele ce detin cheie fiind considerate printre primii suspecti...implicit eu.
Problema mea este ca eu am incuiat ultima...iar acum toate acuzatiile cad in capul meu....ca m-am vorbit cu firma de paza sa las usa deschisa si altele.
La politie am tot fost pentru declaratii...am inteles ca urmeaza si un test cu poligraful la care am fost de acors sa merg.
As dori sa stiu din partea dumneavoastra ce se poate intampla daca se dovedeste ca am uitat usa deschisa.....ceea ce nu cred..dar ei spre asta vor sa tinda.
Mentionez ca NU AM FURAT BANI si nici NU AM COMPLOTAT cu cineva.
testul poligraf nu reprezinta mijloc de proba ...
Poate fi , insa , apreciat de catre instanta de judecata /organele de cercetare si urmarire in masura in care este coroborat cu mijloacele de proba.
Practic ,dvs , chiar daca ati uitat usa deschisa , nu vi se poate imputa dvs savarsirea infractiunii de furt (intrucat, din cele relatate de dvs nu este intrunit continutul constitutiv al infractiunii de furt )
Ar putea fi retinuta , insa, infractiunea de neglijenta in serviciu.
Pai, aia e.
Tot ii va fi imputata o fapta penala.
Era dreptul ei de a se apara fara a se supune riscului de a fi condamnata penal.
Era rolul organelor judiciare de a aduna probe. Si daca pentru complicitate la furt nu reuseau, in cazul in care efectiv ea ( sincer) nu stie daca a uitat sau nu usa deschisa, va raspunde penal.
Simplul fapt ca nu stie va putea fi interpretat in sensul ca ... este vinovata daca mai exista si o proba cat de cat...pe la dosar.Si in Romania se merge foarte mult pe ceea ce s-a facut in faza de urmarire penala.Nu este ca in statele cu drept anglo-saxon unde conteaza foarte mult ceea ce se intampla in faza judecatii...
E un caz in care aceasta persoana poate sa cada vinovata fara sa fie foarte clar acest lucru.
Daca nu aveti nici o legatura cu autorii,nu vad care arfi problema.Asa cum si colegii au aratat,testul pholigraf nu reprezinta o proba,dar formeaza o convingere anchetatatorului.Nu este obligatoriu acest test,si va sfatuiesc sa nu mai declarati nimic,pentru ca administrarea probelor revine anchetatatorului.Daca nu veti declara nimic,ei vor trebui sa probeze.Cum?!
Din punct de vedere tactic si psihologic nu este indicat sa nu declare nimic.
In plus, anchetatorii se enerveaza teribil daca procedeaza in acest mod cu toate drepturile procedurale pe care le are.
La acest drept la tacere se apeleaza de fel atunci cand e vorba de o inscenare si tot ceea ce declara invinuitul poate fi folosit impotriva lui.Si aici ar putea fi vorba de o inscenare, dar, dupa ce ca este suspectul principal sa isi exercite dreptul la tacere ar face anchetatorul sa sustina ca din cauza ca este vinovata nu vrea sa declare nimic, lucru care ar facea in cca 2-3 minute sa dea o declaratie.
In acest caz nu recomand dreptul la tacere, ci consemnarea declaratiei asa cum este expusa de suspect.Fara modificari aduse de anchetator.Cea mai mica modificare a declaratiei poate genera ulterior mari probleme.
Testul poligrafului
Mari.an
de exemplu: Accept testul poligrafului fara ca eu sa fi savarsit vreo fapta si totusi in urma careia sunt suspectat. Daca acuzatorul nu detine alte probe ... (vezi toată discuția)
Detector
m_mircea
In ce conditii poti fi obligat de catre politie sa dai testul poligrafic,adica este nevoie sa fi acuzat de ceva?Se poate datorita emotiilor sa raspunzi de asa ... (vezi toată discuția)