avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 779 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tergiversari in tribunale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tergiversari in tribunale

Buna ziua

Vreau sa va intreb daca, consider ca procesele mele sunt tergiversate de un judecator, care consider ca trage de timp de diferitele amanari ale solutiilor, pot opta pentru mutarea judecarii cazului la un alt complet de judecata.
Daca da cum, care sunt modalitatile?
Cel mai recent răspuns: Ileana Schwarz , Avocat 18:46, 9 Ianuarie 2009
Stramutrea unei cazue nu poate avea efiocienta decit in cazul unie banuieli legitime sau unei vrasmasi locale. Cazzul expus de dv. nu se conformeaza acestor cerinte.
În anumite situaţii în care judecarea în bune condiţii a unei pricini este pusă sub semnul îndoielii, legea permite strămutarea pricinii la o altă instanţă decât cea care, în mod normal, ar fi competentă să o judece.
Strămutarea pricinilor, de la o instanţă la alta, intervine în cazurile arătate de lege, ori de câte ori judecata în bune condiţii a pricinii la instanţa competentă, care a fost sesizată ar putea fi periclitată, datorită unor împrejurări de natură a pune sub semnul îndoielii obiectivitatea şi prestigiul instanţei.
Potrivit art.37 C.proc.civ., strămutarea unei pricini de la o instanţă la alta de acelaşi grad, poate fi dispusă în următoarele 3 situaţii :
a) când una din părţi are două rude sau afini până la gradul al patrulea inclusiv printre magistraţii instanţei sau asistenţii judiciari ai instanţe;
b) pentru motive de bănuială legitimă; Partea care invocă bănuiala legitimă trebuie să dovedească împrejurările ce o determină să aprecieze neobiectivitatea instanţei de judecată. Numai motive sau împrejurări serioase şi certe, din care să reiasă imparţialitatea judecătorilor sunt de natură să îndreptăţească o asemenea cerere.
c) pentru motive de siguranţă publică
Nu puteti muta la un alt complet din cadrul aceleiasi instante.
Puteti formula cerere de recuzare insa doar un avocat care vede dosarul va poate lamuri.
Puteti fomula o cerere de stramutare a dosarului, cerere care se inainteaza fie la Inalta Curte de Casatie si Justitie, fie la instanta imediat superioara, depinde de motivele pe care le invocati.Este greu de stramutat si motivele trebuie sa fie intemeiate- sunt prevazute de lege (art.37 si urmat.C.proc.civ)
av. Schwarz

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se muta un proces? giovani giovani Cum pot muta un dosar de partaj fara copii intr-un alt judet;localitate -dosarul fiind spre final? (vezi toată discuția)
Proceduri bughi69 bughi69 Buna ziua Sunt intr-un proces si cred ca exista anumite influente din exterior. Va intreb care ar fi procedura legala de a avea parte de un proces echitabil. ... (vezi toată discuția)
Stramutarea cauzei amphora amphora Am o hotarare judecatoreasca pe fond a unei judecatorii de care nu sunt multumita si doresc ca recursul la care am dreptul sa fie al un tribunal din alt judet ... (vezi toată discuția)