Va rog sa imi spuneti cum se interpretează corect paragraful (5) al art 191 de mai jos.
a. Baza de calcul e formata din toate veniturile (salariu, concediu, cic etc) din ultimele 12 luni și impartit la 12? (aceasta varianta de raspuns am regasit-o de mai multe ori),
sau:
b. Baza de calcul e formata doar din veniturile lunilor lucrate si apoi impartit la 12.
Aceasta interpretare este data de faptul ca textul face referire la ”cateva luni” cu venituri realizate (si nu cele din perioade asimilate!) din cadrul celor 12 luni și mai apoi spune ca baza de calcul e formata din veniturile realizate ”in aceste luni”! ”Aceste luni” sunt acelea ”cateva luni” sau totusi sut toate cele 12?
De aici toata nedumerirea mea.
Vă mulţumesc,
”"Art. 191. - (1) La stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile realizate de persoana indreptatita, obtinute in conditiile art. 5, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate prevazute la art. 4 alin. (7).
(5) In situatia in care cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului se constituie numai din perioadele asimilate prevazute la art. 4 alin. (7) in care nu sunt realizate venituri, cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului este de 600 lei. Daca persoana realizeaza venituri o perioada de cateva luni in interiorul celor 12 luni, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului este reprezentata de suma totala a veniturilor realizate in aceste luni, impartita la 12.”
1. Nu mai adresati aceeasi întrebare pe mai multe sectiuni ale forumului si nu mai deschideti acelasi topic de mai multe ori. In acest caz topic-urile si/sau raspunsurile in plus vor fi sterse de administratori sau moderatori, utilizatorul urmand a fi avertizat, iar ulterior, in caz de nerespectare a avertismentului, va fi banat temporar sau defintiv.
2. La stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile realizate de persoana indreptatita, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate.
In cazul alin.5 teza a a II-a , suma totala este compusa din veniturile profesionale realizate + veniturile aferente perioadei asimilate (indemnizatia pentru CIC). Aceasta suma se va imparti la 12. La cuantumul rezultat se va aplica procentul de 85%.
Buna
Am si eu o nelamurire cu veniturile care se iau in calcul in stabilirea celor 85%. Daca o perioada din cele 12 luni, persoana a fost in somaj, indemnizatie se considera venit? Si daca nu mai reuseste sa se angajeze ( stim cu totii ca mai nimeni nu angajeaza femei insarcinate) concediul de maternitate pre si postnatal se calculeaza din ce venituri?
Multumesc
La stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile realizate de persoana indreptatita, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate.
Legea mamelor
mosghita
Sotia a nascut pe 15.07.2008 o fetita!
vrea sa stiu si eu cum se calculeaza 85%din media veniturilor din ultimul an?
Daca are cineva timp sa detalieze? (vezi toată discuția)