avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Contestatiile se depun numai la CNSC fara exceptie?
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Contestatiile se depun numai la CNSC fara exceptie?

Am participat la o licitatie publica (care nu a fost publicata pe SEAP ci intr-un ziar) si doresc sa depun contestatie. Lucrarea face parte dintr-un Proiect finantat de BIRD in care Ministerul Muncii este titularul imprumutului, iar beneficiar este Directia Generala de Asistenta Sociala X.
Intrebarea mea este: contestatia la anuntul de atribuire se depune tot la CNSC? In Fisa de date a achizitiei nu se mentioneaza legislatia aplicabila si nici Organismul competent pentru caile de atac.
Cel mai recent răspuns: aurora_oprescu2009 , utilizator 12:42, 21 August 2012
daca procedura se supune prevederilor OUG 34 atunci organul competent este doar CNSC
Nu se supune OUG 34. In fisa de date se mentioneaza vag legea 40/2007. Aceasta lege ratifica Acordul de imprumut dintre Romania si BIRD destinat finantari.....etc. Citind Acordul din 2006, la sectiunea IV litera K prevede:" Imprumutatul va crea un mecanism eficace de reclamare a aspectelor legate de procesul de achizitii si adjudecare a contractelor, acceptabil pentru Banca, prin care ofertantii sa isi poata depune reclamatiile, iar acestea sa poata fi rezolvate in timp util. Procedura de primire si rezolvare a reclamatiilor va fi precizata in documentele de licitatie."
In documentele licitatiei NU MENTIONEAZA organismul competent de solutionare.In acest caz nu pot apela la CNSC? Practic nu am cui sa ma plang.
#-o
daca achizitia nu se supune OUG 34 atunci nu puteti sesiza CNSC. Asta nu inseamna insa ca nu aveti o cale de atac la dispozitie. Trebuie anlizat daca nu cumva trebuie sa urmati dispozitiile legii 554/2004 privind contenciosul administrativ. Ce va recomand este sa faceti o solicitare catre autoritatea contractanta pt. ca oricum contenciosul administrativ presupune
ca prima etapa "plangerea prealabila". Se mai pune totusi o problema. Obiectul achizitieiil reprezinta serviciiledin anexa 2B? Daca da, iar valoarea depaseste pragul de 125.000 euro atunci competent este CNSC (art. 16 din OUG 34/2006), daca valoarea este mai mica cred ca sunt valabile cele precizate anterior.
Obiectul achizitiei este prevazut in anexa 2B, iar valoarea depaseste pragul de 125.000 euro. Am facut o notificare catre AC in momentul in care am trimis contestatia la CNSC, in urma cu 3 zile, dar nu am primit un raspuns. In schimb, cei de la CNSC m-au sunat de doua ori sa-si decline competenta si sa ma intrebe daca nu renunt la contestare k sa nu-i mai oblig pe ei sa trimita o serie de hartii :D.
Am sunat si la ANRMAP, dar am dat de o persoana care nu cunoastea competentele ANRMAP-ului in acest caz si care mi-a spus sa trimit o plangere pe fax/posta.
Deci ramane sa trimit o contestatie direct AC? Aici ma blochez.
Daca este vorba de achzitionarea unor servicii din anexa 2B CNSC-ul nu are cum sa-si decline competenta. Poate ca procedura se desfasoara conform regulilor bancii deci deroga de la oug 34. Prin notificarea aia ati cerut ceva autoritatii sau doar ati informat-o cu privire la depunerea unei contestatii? Daca notificarea contine nemultumirile dvs. parerea mea e ca tine loc de plangere prealabila astfel ca puteti ataca in contencios administrativ. Daca CNSC isi declina competenta e clar ca nu va puteti adresa decat instantelor de judecata. Analizati putin legea 554/2004 si facei o plangere in instanta, daca instanta nu e competenta ea va indrepta actiunea catre instanta normal competenta. CNSC-ul nu stiu daca face asa.

Alte discuții în legătură

Contestarea rezultatului achizitiei directe ? calin_andrei calin_andrei Buna ziua, Achizitia directa, nefiind o procedura expres reglementata de OUG 34/2006, unde poate fi contestata? Mai are CNSC-ul competenta? Se depune ... (vezi toată discuția)
Oug 34/2006, anexa 2b themis themis Autoritatea contractanta (AC) publica Documentatia de atribuire a Contractului de servicii de distribuire a corespondentei, cod CPV 64112000-4, procedura de ... (vezi toată discuția)
Contestatie achizitie publica marice marice Rezultatul procedurii de atribuire a contractului de achizitie a fost contestat la consiliu, iar consiliul si-a declinat competenta catre tribunal-contencios ... (vezi toată discuția)