avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 861 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... drept comercial.acordare de daune-interese moratorii ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

drept comercial.acordare de daune-interese moratorii in recurs,este posibil?

in fapt,as avea doua nelamuriri
1.Daca, in urma unui proces comercial, pe fond am avut castig de cauza la toate capetele de cerere, iar in apel mi s-a dat castig de cauza doar la unele dintre ele, si daca a expirat deja termenul de depunere a recursului(dar parata a depus ea cerere de recurs in termen), prin intampinare mai pot eu acum sa solicit pentru capetele care in apel nu am avut castig de cauza modificarea lor?
2.daca nici la fond si nici in apel nu am cerut daune-interese moratorii sub forma de dobanzi aferente sumei de bani ce mi se cuvine ca urmare a pronuntarii unei sentinte in acest sens,in intimpinare la recurs pot sa solicit asa ceva?si de la ce data incep sa curga in acest context dobanzile?eventual un cuantum al lor procentual dc as putea afla.
va multumesc anticipat pentru sprijin
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:04, 10 Ianuarie 2009
Buna ziua,

cererea nu se poate modifica in recurs. Nu puteti face acum nicio modificare iar acele dobanzi le puteti cere decat intr-o alta actiune.

av. Boncu
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Ianuarie 2009
Boncu Constantin, Avocat
Recursul este o cale de atac nedevolutivă, pentru că nu provoacă o nouă judecată în fond a pricinii . Instanţa de recurs exercită un control asupra hotărârii atacate, fără posibilitatea de a administra, în principiu, probe noi şi fără a avea loc deci o nouă judecată în fond.
De asemenea, in recurs nu se pot formula cereri noi . Prin cerere nouă se poate înţelege orice cerere care diferă de cea originală prin întindere, obiect, calitatea părţilor sau cauza juridică.

Potrivit art.316 coroborat cu art.294 alin.2 C.civ., în recurs se vor putea cere însă dobânzi, rate, venituri ajunse la termen şi orice alte despăgubiri ivite după darea hotărârii primei instanţe.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa de folosinta sabinaincas sabinaincas in recurs se mai poate cere lipsa de folosinta? (vezi toată discuția)
Judecata in apel nicoga nicoga La primul termen in judecata in apel as vrea sa modific catimea cererii, in sensul majorarii sumei. Mai este posibil acest lucru, sau se putea face doar ... (vezi toată discuția)
Majorare pretentii in apel NiniAfodorci NiniAfodorci Am castigat pe fond o suma de bani insa acum vinovatii au facut apel. Am voie sa cresc suma de ceruta, acum, in apel sau nu? (vezi toată discuția)