avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 882 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Majorare pretentii in apel
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Majorare pretentii in apel

Am castigat pe fond o suma de bani insa acum vinovatii au facut apel. Am voie sa cresc suma de ceruta, acum, in apel sau nu?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:54, 9 Martie 2013
Ce reprezinta suma ceruta initial? Ce reprezinta sumele pe care doriti sa le solicitati in apel?
Ce am cerut initial reprezinta daune morale. Iar suma pe care doresc sa o solicit in apel reprezinta tot daunele morale care vreau sa le cresc (ca suma).
Art. 294 vechiul cod de procedura civila - Judecarea apelului

(1)În apel nu se poate schimba calitatea părţilor, cauza sau obiectul cererii de chemare în judecată şi nici nu se pot face alte cereri noi. Excepţiile de procedură şi alte asemenea mijloace de apărare nu sunt considerate cereri noi.

(2)Se vor putea cere însă dobânzi, rate, venituri ajunse la termen şi orice alte despăgubiri ivite după darea hotărârii primei instanţe. De asemenea, se va putea solicita compensaţia legală.


Pot solicita in apel daune materiale desi pe fond au fost respinse ca neprobate? Nu sunt angajat si doresc sa imi intemeiez cererea pe articolul 1388, alin. 3 din codul civil: "daca cel pagubit nu avea o calificare profesionala si nici nu era in curs sa o primeasca, despagubirea se va stabili pe baza salariului minim net pe economie." De asemenea, pot majora dobanzile de la daunele morale?
Stimat forumist,

Nu cred că ați înțeles bine situația.

Despre daunele materiale.

Ați întrebat: Pot solicita in apel daune materiale desi pe fond au fost respinse ca neprobate?

Adică cum? În principiu, se declară apel și respectivele daune se probează. În nici un caz nu se cer din nou.

Am înțeles, însă, că nu ați formulat apel, doar adversarii dvs declarându-l. Nu cunosc situația dvs în amănunt, dar aparent există posibilitatea de a mai face ceva: aderarea la apel.

Astfel, Codul de procedură civilă prevede.

Art. 293
(1)Intimatul este în drept, chiar după împlinirea termenului de apel, să adere la apelul făcut de partea potrivnică, printr-o cerere proprie, care să tindă la schimbarea hotărârii primei instanţe. Cererea se poate face până la prima zi de înfăţişare.

Despre daunele morale majorate.

Din păcate, față de sfatul dat anterior, având în vedere că am impresia că nu este vorba despre despăgubiri ivite după darea hotărârii primei instanţe, ci despre o cerere de majorare pur și simplu a a daunelor morale cerute fără o justificare ulterioară pronunțării hotărârii de fond, mă îndoiesc că va fi o cerere admisibilă.

Cu stimă.

Ultima modificare: Joi, 7 Martie 2013
andreigrigoriu, moderator

Alte discuții în legătură

Apel la hotarire proces civil ContSters382135 ContSters382135 Saptamina trecuta am primit prin poasta o sentinta judecatoreasca . Am chemat in judecata un verisor pentru daune lipsa de folosinta .La un miment dat am gasit ... (vezi toată discuția)
Drept comercial.acordare de daune-interese moratorii in recurs,este posibil? athahualpa athahualpa in fapt,as avea doua nelamuriri 1.Daca, in urma unui proces comercial, pe fond am avut castig de cauza la toate capetele de cerere, iar in apel mi s-a dat ... (vezi toată discuția)
Lipsa de folosinta sabinaincas sabinaincas in recurs se mai poate cere lipsa de folosinta? (vezi toată discuția)