Situatia mea este urmatoare: acum 4 ani mi s-a virat un avans destul de mare pentru plata depozitului la inchirierea unei locuinte in delegatie. Dupa alti 2 ani mi s-a virat iarasi un avans pentru cateva luni de chirie. Pentru fiecare din ele am semnat un document prin care trebuia sa platesc avansul in 3 luni sau sa fiu de acord cu retinerea din salariu in cazul in care nu platesc.
Din pacate in aceasta perioada din cauza unor dificultati personale: de sanatate in special si datorita unor regularizari la utilitati nu am putut sa returnez avansurile.
Acum, mi-am dat demisia si inca inainte de a o inainta companiei le-am atras atentia asupra datoriilor mele si le-am propus sa le returnez esalonat pentru ca alta posibilitate nu am.
Ei insa nu sunt de acord si vor restituirea datoriei integrale altfel imi vor face atat cauza civila cat si penala (pentru abuz).
Art. 254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Art. 256 C.mun.
(1) Salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.
....
Faptul ca ati luat anumite sume ca avans si nu au fost returnate nu constituie situatii de natura sa atraga raspunderea penala a dvs, ci sa atraga raspunderea patrimoniala a dvs.
Prin urmare, angajatorul are la dispozitie doua posibinilitati pentru recuperarea sumelor:
- actiunea in instanta a dvs
- incheierea unui acord cu dvs in limita a 5 salarii minime brute pe economie si pentru ceea ce depaseste actionarea dvs in instanta.
Litigii de munca
sorana_g
buna ziua, cum sa procedez daca un angajat al societatii a luat 2.200 lei avans spre decontare pentru materiale si a disparut cu banii. Sa-l dau in judecata, ... (vezi toată discuția)