Ma intereseaza ce forma de contract pot incheia intre PFA-ul meu si un alt PFA in vederea utilizarii unui tractor aflat in proprietatea celuilalt PFA. Mi s-a recomandat un contract de asociere in participatiune dar nu stiu daca e ok avand in vedere ca noi nu vom avea un profit comun. In baza contractului pe care il inchei trebuie sa-mi deduc si cheltuielile cu motorina, etc pentru lucrarile facute. In plus nici nu vrem sa taiem facturi intre noi de prestari servicii.
Din ultima remarca deduc ca tractorul se pune la dispozitie cu titlu gratuit. Daca nu ar fi asa, un contract de locatie ar fi tocmai bun, insa emiterea facturii este, evident, obligatorie.
In ceea ce priveste contractul de asociere cu participare la profit, intr-adevar - cum bine ati intuit - nu este cazul sa-l incheiati.
Si atunci exista vreo forma legala de a ne folosi amandoi de acelasi bun fara sa platim intre noi nimic ? de ex - putem incheia un contract de comodat cu titlu gratuit intre noi ?
Stiu ca nu ma impiedica nimic , ideea este sa fie si legal astfel incat sa nu am probleme cand voi avea control. Eu am facut lucrarile cu acel tractor dar nu am platit si nici nu voi plati nimic in viitor pentru folosirea lui. In schimb am cheltuieli inreg in ctb cu motorina si pe care vreau sa le deduc. Ce ma sfatuiti , sa il fac prin notariat ? Mai bine platesc o taxa la notar decat o amenda la garda, fisc ...
Si inca ceva : de luna viitoare voi avea si eu un utilaj pe numele meu pe care il voi da celuilalt PFA . Putem utiliza acelasi tip de contract comodat sau exista o alta forma de contract prin care el sa-mi dea mie si eu lui fara sa facturam intre noi ?
Cum libertatea incheierii contractelor civile si/sau comerciale este drept garantat prin lege, Dvs. incheiati exact acel tip de contract care vi se potriveste, fie el chiar si de comodat (=cu titlu gratuit).
Contractul nu trebuie autentificat la notar, acesta nu va avea valoare mai mare daca apare pe el stampila notarului, insa va fi o cheltuiala inutila in plus.
Dreptul de a incheia contract de comodat, chiar si intre PFA, nu este ingradit, ceea ce inseamna ca daca partile declara ca bunurile se pun la dispozitie cu titlu gratuit, autoritatile sunt nevoite sa accepte acest lucru, in afara de cazul in care se poate demonstra ca lucrurile nu stau asa...
Dar daca tot suntem la acest capitol, nu inteleg de ce nu ati putea incheia chiar si un contract de locatie si sa emiteti facturi...