Vreau sa verific calculul facut de firma si am nevoie de un model. Am citit art.10 din OUG 158.2005.
Ce am inteles eu: iau in cosiderare ultimele 6 luni inainte de prima zi din concediu(in cazul meu concediu a inceput in 01.01.2007), adica lunile: iulie-dec. 2006.
In 3 din cele 6 luni brutul realizat este mai mare decat salariul de incadrare deoarece am avut ore suplimentare.
In cate 2 din cele 6 luni am avut si zile de CM , respectiv CO.
1.Care brut se ia in considerare? eu cred ca cel realizat, pt ca impozitul se aplica lui
2.Conteaza ca am avut zile de CO/CM sau nu?
Calculez media aritmetica a celor 6 salarii brute(brut realizat). Rezultatul obtinut in cazul meu este=1.845 lei
Ce fac mai departe pentru a afla cat este indemnizatia de maternitate? Pana aici calculul este corect?
Multumesc tare mult! asa ma gandeam si eu la calcul .............dar voiam sa fiu sigura.Deci, pana la urma se opreste cass dar numai 9,5% din minim adik din 500, nu? sau o fi 540? am tot citit si alte pareri cum ca acest 9,5 nu s+ar retine deloc....................................oricum multumesc! acum asteptam un mod de calcul pt. indemnizatia de crestere copil (eu am scihmbat 2 joburi in ultimul an plus ca am avut un pfa anul trecut................) dar probabil la un topic legat de acest subiect.:)
Nu conteaza ca ai fost in CM si CO. Ai fost impozitata pentru aceste venituri si indemnizatia de maternitate este 85 % din media veniturilor realizate. Si eu am tot citit ca n-ar trebui sa se retina 9,5%. Pana la urma am aflat da DA, SE RETIN, dar calculat la minimul brut pe tara.
In legatura cu indemnizatia de cresterea copilului, si eu am schimbat 2 joburi in anul anterior nasterii, voi duce adeverinta din ambele locuri(am folosit viitorul pentru ca inca nu le-am primit) si atentie: se cere VENITUL NET IN FIECARE LUNA.Tu ai fost si PFA. Daca ai platit impozit, duci si adeverinta cu acel venit lunar. Se aduna alaturi de celelalte.
merci mult Cristina;deci calculul de mai sus ramane valabil indiferent de nr. de zile de CM sau de odihna. Cumva trebuie obligatoriu adev de la un angajator cu venitul meu net, lunar? nu este valabila cartea de munca? ca oricum nu am avut nimik mai mult decat in CM..................asta pentru a evita orice relatie cu vechiul angajator:);eu am avut pfa-ul concomitent cu primul job, adica anul trecut 2008, iar de cand am devenit funct. public a treb uit sa inchid pf+ul.
Nu este valabila cartea de munca. Acolo este trecut salariul de incadrare. Pentru recalcularea indemnizatiei de crestere copil se specifica VENITUL NET. Du-te la primarie, la functionarul la care ai depus dosarul, si-ti va da cererea tip prin care soliciti recalcularea si modelul de adeverinta unde vor fi trecute veniturile nete. Ai lucrat in 2 locuri in anul anterior nasterii( ca mine). Ai nevoie de acea adeverinta completata de ambele societati. Ai fost si PFA-adeverinta si cu aceste venituri(daca ai platit impozit). Intreaba-l si pe functionarul de la primarie.
Eu am trimis modelul de adev., dar inca nu le-am primit. Nu inteleg de ce e atat de greu sa fie completate !?
Succes.