daca parintii in viata vand o proprietate unuia din copii ceilalti copii au dreptul sa atace aceasta decizie?
Nu o pot ataca cu succes decît dacă dovedesc gratuitatea actului şi doar după decesul părintelui, cu excepţia cazului în care vînzarea priveşte un imobil şi se face cu rezerva uzufructului sau cu sarcina unei rente viagere, înstrăinare prezumată a fi donaţie (art.845 C.civil).
copilul care a cumparat o proprietate de la parinti are drepturi egale cu ceilalti frati la succesiune privind celelalte proprietati?
Da, dacă nu se dovedeşte gratuitatea actului
ce acte trebuie intocmite de copilul care a primit deja o parte din bunurile parintilor care sa ateste ca renunta la celelalte proprietati in favoarea celorlalti frati pt a se evita problemele de succesiune dupa decesul ambilor parinti?
Nu se poate face nicio renunţare, niciun pact asupra unei succesiuni care nu este deschisă (succesiunea se deschide prin moarte). Orice astfel de act este nul absolut, ceea ce înseamnă că nu poate fi opus celui care l-a consimţit. Excepţia o reprezintă semnarea de către succesibil a actului prin care autorul succesiunii a înstrăinat unui alt succesibil în linie ddreaptă un imobil, cu rezerva uzufructului sau sarcina unei rente viagere, semnare care echivalează cu imposibilitatea invocării gratuităţii actului (tot art.845 C.civil)
dupa decesul unuia din parinti cel ramas in viata are dreptul sa instraineze proprietati ce au apartinut ambilor parinti,sau poate lasa drept mostenire numai unora dintre copii defavorizand pe unul dintre frati?
Soţul supravieţuitor poate înstrăina doar bunurile sale proprii şi cele care i-au revenit din succesiune. Cotele cuvenite descendenţilor nu pot fi înstrăinate decît de ei.
exista vreo lege care sa oblige pe parinti sa lase mostenire in mod egal tuturor copiilor?mentionez ca in cazul meu toti copii suntem din aceeasi parinti
Nu există o astfel de prevedere legală. Singurul impediment îl constituie rezerva succesorală, pe care cel care lasă moştenirea nu o poate încălca. Cu respectarea rezervei, părintele poate gratifica diferenţiat pe descendenţii săi.
.multumesc celor care imi vor raspunde si multumesc celor care au creat acest forum care vine in mod real si concret in sprijinul oamenilor cu diverse pb si mai ales apreciez ca raspunsurile sunt redactate intr-un limbaj accesibil pe intelesul tuturor.
~ final discuție ~