buna ziua , am si eu o intrebare., am avut un logan luat prin banca care a fost luat inapoi de catre aceasta in luna noiembrie 2011, anul acesta prin luna martie banca m-a anuntat ca a vandut masina iar eu am fost in luna mai sa o scot de la impozit. mi #-os-a spun ca sunt obligata sa platesc impozit inclusiv aceste 5 luni din acest an desi am acte care dovedesc ca masina nu mai era in posesia mea din luna noiembrie este adevarat?
pornind de la premisa ca erati proprietarul vehiculului in baza oricarui titlu si ca banca in calitate de creditor avand posibilitatea sa execute silit orice bun, a ales sa urmaresca vehiculul, prin executorul bancar, iar acesta din urma a procedat la vanzarea prin licitatie a bunului mobil urmarit (conform art. 431 si urm. Cod procedura civila), ajung la concluzia ca s-a transferat proprietatea la data adjudecarii, iar dovada eliberata adjudecatarului de catre executorul judecatoresc constituie titlu de proprietate (art. 447 Cod procedura civila).
deci, data transferului de proprietate asupra vehiculului este data vanzarii la licitatie, care se probeaza cu actele emise de executor conform art. 447 Cod procedura civila. Aceste acte puteti sa le cereti de la executor.
Mai departe, normele metodologice de la art. 264 Cod procedura fiscala arata ca datorati impozit pana la data de 1 a lunii urmatoare instrainarii, data de la care se va afce si scaderea de la impozit. Conform pct. 118 lit. c din norme, instrainarea priveste pierderea proprietatii pe oricare din urmatoarele cai: a) transferul dreptului de proprietate asupra mijlocului de transport prin oricare dintre modalitatile prevazute de lege.
iar executarea silita prin vanzarea bunului la licitatie este o modalitate de transfer de proprietate.
acuma, cum s-a desfasurat executarea silita in cazul dvs, daca se incadreaza sau nu in premisele de mai sus, urmeaza sa verificati
poate din normele metodologice indicate mai sus identificati o alta ipoteza (spre exemplu, daca ati avut un contract de leasing financiar de fapt, este suficienta rezilierea...)
oricum, simpla preluare faptica a vehiculului nu echivaleaza cu o instrainare