avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna neefectuat si neplatit
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna neefectuat si neplatit

Am lucrat la o firma pina akum 2 saptamani.M-au invitat la o discutie prieteneasca spunand ca firma e in criza ca numai au bani sa ne plateasca si ca de la 01.07.2012 sa incheiem reltatiile de munca obligandu-ma sa imi dau demisia.Toate bune si frumoase.Problema e ca mi-au dat banii dar nu mi-au platit si concediul de odihna neefectuat adica 5 zile pentru 3 luni lucrate.Ce pot face sa mi se plateasca aceste zile?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:16, 17 Iulie 2012
Avem urmatoarele art din CM
rt. 144. [intangibilitatea dreptului la concediu de odihna]
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Art. 146. [efectuarea şi compensarea concediului de odihnă]
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
Conform acestor art, in special in baza art 146 (4) fostul dvs angajator este obligat la compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat. In caz contrar va puteti adresa ITM-ului sau instantei.
m-ar mai interesa o chestie. In CIM scrie ca trebuie sa primesc 1% spor pentru sambetele lucrate.Eu am lucrat in toate sambetele din cursul celor 3 luni numai ca ei nu le-au pontat.Se poate face ceva?
Se poate face, dar la fel doar printr-o sesizare a ITM-ului, asta in cazul in care nu cadeti la o intelegere cu fostul angajator.
@ pgabriel28

Pentru recuperarea drepturilor salariale restante puteti depune o sesizare la ITM si/sau actiona in judecata pe fostul dvs angajator...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata concediului de odihna laura@laura laura@laura Mi s-a refuzat plata concediului de odihnă pe motiv ca nu am un an de zile la ei. Cum imi pot recupera banii? (vezi toată discuția)
Se plateste concediul de odihna in cazul prezentat mai jos? nicusan nicusan as vrea sa stiu daca se plateste concediu de odihna pt. anul 2010 unui salariat care s-a aflat in urmatoarea situatie: 1. in perioada oct.2010 - nov.2011 a ... (vezi toată discuția)
Incetare cim del_gf del_gf Daca a incetat contractul de munca pe 8 august, cand este obligat angajatorul sa faca lichidarea? Ce pot face in cazul in care amana acest lucru? Daca in anul ... (vezi toată discuția)