avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata concediului de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata concediului de odihna

Mi s-a refuzat plata concediului de odihnă pe motiv ca nu am un an de zile la ei. Cum imi pot recupera banii?
Cel mai recent răspuns: laura@laura , utilizator 21:10, 9 August 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti sa ii chemati in judecata ulterior incetării raporturilor de munca.

Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.

In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.

Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
In ce conditii vi s-a refuzat plata?explicati putin cazul dumneavoastra.
codul muncii spune:
Art. 144. [intangibilitatea dreptului la concediu de odihna]
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitary.
Daca ati incheiat activitatea la unitatea dumneavoastra si au ramas zile de concediu neefectuate la incetarea cim restul zilelor neefectuate se vor plati.

Art. 145. [durata concediului de odihna]
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.

Practiv aveti minim 20 de zile concediu de odihna de efectuat intr-un an calendaristic.
Daca aveti mai putin de un an calendaristic lucrat atunci se vor calcula zilele de concediu de odihna aferenta perioadei lucrate.
Ati incetat c.i.m. sau ati efectuat zile de CO?
@laura@laura
Nu exista o perioada minima care trebuie lucrata pentru a beneficia de CO. Ii puteti actiona in instanta pentru a va recupera indemnizatia pentru CO neefectuat.
[ link extern ] /
Pentru a va recupera indemnizatia pentru CO neefectuat puteti apela si la mediere sau sa sesizati ITM-ul.

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna ruksandra ruksandra Am lucrat ca și lucrător comercial din august 2017 pana în octombrie 2018. Eu pe anul 2017 nu am avut nici o zi de concediu, iar pe anul 2018 am avut 12 ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna neefectuat se plateste? gizeh_65 gizeh_65 Vin cu o intrebare si eu...am fost angajata la o firma cu contract de munca pe perioada nedeterminata din data 4 septembrie 2007 pina la dat 15 august 2008 ... (vezi toată discuția)
Concediul neplatit! CazanGeorgiana CazanGeorgiana Buna ziua. Am o problema cu care am de gand sa merg departe dar am nevoie doar de un sfat va rog pentru a ma motiva. Am lucrat 5 luni jumatate la o firma dupa ... (vezi toată discuția)