avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediul neplatit!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediul neplatit!

Buna ziua. Am o problema cu care am de gand sa merg departe dar am nevoie doar de un sfat va rog pentru a ma motiva.
Am lucrat 5 luni jumatate la o firma dupa care mi-am dat demisia din varii motive. Mi-am primit drepturile salariale dar angajatorul nu imi plateste zilele de concediu neefectuate pe motiv ca nu am avut un minim de 6 luni de munca.
Aceasta clauza este adevarata, trebuie sa ai minim 6 luni ca sa ti se plateasca zilele de concediu neefectuate dupa demisie? Tin sa precizez ca in contractul individual de munca nu scrie decat ca am dreptul la 21 de zile de concediu pe an, atat. Eu in 5 luni am acumulat 8,75 zile intrucat e 1,75 zile la 1 luna. Comform contractului primesc 63 de lei pe ziua de munca deci 8,75 zile x 63 lei= 551 lei pe care eu trebuie sa-i primesc, adevarat?
Va rog din suflet sa ma ajutati cu un raspuns. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:07, 14 Octombrie 2014
La incetarea CIM se plateste CO neefectuat, proportional cu perioada din an lucrata. Ati calculat bine, trebuie sa primiti contravaloarea a 9 zile de CO.
Nu exista nici o regula cu 6 luni lucrate, asta e abureala din partea angajatorului. Puteti sa le spuneti ca faceti reclamatie la ITM.
Din pacate, daca nu va plateste, trebuie sa deschideti actiune in instanta pentru recuperarea banilor.

Codul muncii:

ART. 145
(1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective aplicabile, şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
(3) Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.

ART. 146
(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.


ART. 150
(1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
Ultima modificare: Marți, 14 Octombrie 2014
ana-cer, moderator
ana-cer a scris:

Nu exista nici o regula cu 6 luni lucrate, asta e abureala din partea angajatorului.


Corecte informatiile furnizate mai ales cea citata.

Parerea mea este ca ar trebui si sa va cereti drepturile si sa faceti reclamatie si ma bazez pe faptul ca daca va da banii nu se intampla altceva decat sa faca ce trebuia sa faca fara sa va cauzeze vreun disconfort. Intrucat nu au considerat ca este necesar sa va dea drepturile salarialae in mod normal, civilizat poate ar fi bine sa invete uneori e mai scump sa ocolesti legea decat sa o aplici.

Solicitati-va drepturile in scris prin recomandata cu confirmare de primire in caz ca refuza sa va dea numar de inregistrare.

Eu am lucrat in trecut o luna jumate la un angajator si am primit banii de salariu.

I-am amenintat cu reclamatii la ITM si nu numai dar nu le pasa. Credeti ca am vreo sansa sa-mi puna stampila pe o cerere in care imi solicit banii si declar ca nu i-am primit, ca sa pot merge cu ea la ITM?

Cum gasesc mai exact un model de o asemenea cerere cu care sa merg apoi sa le cer numar de inregistrare si stampila?
Ultima modificare: Duminică, 12 Octombrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Nici nu este nevoie de o astfel de cerere. Sesizarea la ITM o puteti depune si fara a avea o astfel e cerere.
Am mai avut colegi de munca care au facut sesizari dar nu s-a rezolvat nimic. Ei raspund nepasatori, declara ca nu le e frica de ITM pentru ca au rude acolo...
Deci probabil nu am sanse decat cu judecata care sigur ma ajunge cu cheltuielile mai mult decat banii mei de concediu.

Alte discuții în legătură

Plata concediului de odihna laura@laura laura@laura Mi s-a refuzat plata concediului de odihnă pe motiv ca nu am un an de zile la ei. Cum imi pot recupera banii? (vezi toată discuția)
Concediu de odihna ruksandra ruksandra Am lucrat ca și lucrător comercial din august 2017 pana în octombrie 2018. Eu pe anul 2017 nu am avut nici o zi de concediu, iar pe anul 2018 am avut 12 ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna neefectuat si neplatit pgabriel28 pgabriel28 Am lucrat la o firma pina akum 2 saptamani.M-au invitat la o discutie prieteneasca spunand ca firma e in criza ca numai au bani sa ne plateasca si ca de la ... (vezi toată discuția)