avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contestatie la PV - trecere pe culoarea rosie a ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contestatie la PV - trecere pe culoarea rosie a semaforului

Salutari,

Ma gandesc ca multa lume a pus intrebarea asta dar nu reusesc sa fac un plan clar cu ce trebuie sa fac:

Mi-a fost retinut azi permisul pentru 30 zile pentru trecere pe culoarea rosie a semaforului , agentul era singur in masina , el spune ca am trecut pre rosu eu zic ca era cam galben , oricum nu are rost sa te certi ca nu obtii nimica.

Vreau sa va rog sa vedem cum as putea proceda sa contest PV daca chiar nu pot obtine nimica , as dori macar o amanare sa nu imi afecteze concediul minunea asta.

Imi poate indica cineva cum as putea face va rog ? Sunt din Cluj.
Unde trebuie sa ma duc si cum trebuie sa depun contestatie , si la ce trebuie sa ma astept daca nu castig procesul ?

Legea zice 30 zile suspendare ... ii posibil sa primesc 90 daca pierd procesul ?
Amenda este de 280 sau 140 in 48 ore , daca contest platesc sigur 280 ? nu mai am nici o sansa sa platesc 140 ?

Multumesc si va sunt sincer reconoscator pentru orice ajutor mi-ati putea da
Mircea
Cel mai recent răspuns: Alexevictor , utilizator 23:11, 16 Iulie 2018
1. contestatia se depune in 15 zile de la primirea pv, la judecatoria a in carei raza teritoriala s-a savirsit contraventia;
2. incepind cu 18.07 deciziile vor putea fi atacate cu recurs, deci se poate amina obtinerea unei solutii irevocabile destul de mult;
3. puteti plati amenda in 48 de ore si daca veti cistiga, recuperati banii de la primarie. daca pierdeti, atunci ati beneficiat de cele 48 de ore;
4.daca pierdeti procesul nu se va majora sanctiunea atit timp cit veti preda permisul la politie in 15 zile de la pronuntarea recursului;
5.ca sa cistigati aveti nevoie de martori care sa confirme ca agentul s-a inselat. nu va recomand sa "fabricati" martorii deoarece sunt destul de usor de prins cu ocaua mica :)
In termem de 15 zile de la primirea amenzii, contestati-o la judecatoria in circumscriptia unde a avut loc abaterea rutiere, cererea este scutita de taxa de timbru, se poate depune si prin posta. Aveti nevoie de: contestatia in doua exemplare semnată şi datată ( o copie pt instanta alta pt autoritatea sanctionatoare),copia procesului-verbal de constatare,xerox de pe actul de identitate,xerox de pe dovada de reţinere a permisului de conducere, certificatului de înmatriculare,xerox de pe orice alte acte sau documente în susţinerea plângerii. Acum ganditi-va si cum anume doriti sa dovediti ca ati trecut pe galben ( puteti chema martori ). In legatura cu a 2 problema, eu zic sa plati amenda in 25 de ore urmand ca dupa castigarea procesului sa va recuperati banii. Durata procesului, poate o luna cu putin noroc.
In completare.... vis a vis de stricarea concediului :)
Odata introdusa contestatia se suspenda executarea amenzii şi a sancţiunii contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data pronunţării hotărârii judecătoreşti.
Multumesc mult pentru raspunsuri.

Deci urmeaza sa completez o contestatie la procesul verbal si impreuna cu toate actele mentionate de dvs am sa le depun la judecatorie.

Un amic care a trecut prin asa ceva imi spunea sa depun contestatie la politie insa imi pare mai de bun simt sa depun la judecatorie , ca doar ei sunt capabili sa blocheze executarea.

Oricum nu ma astept sa obtin mare lucru , macar o amanare pentru ca sunt constient ca este practic cuvantul meu impotriva cuvantului agentului.

Multumesc
Mircea

PS: acolo spuneati 2 copii pentru contestatie , una pentru instanta si una pentru autoritatea sanctionatoare - aia inseamna ca trebuie eu sa le depun si la judecatorie si la politie sau se ocupa judecatoria de asta ?
OUG 195
Art.118. - (1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti.
(3) Dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie în termenul prevăzut la alin.(1) se prezintă de contravenient la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care va efectua menţiunile în evidenţe şi îi va restitui permisul de conducere.
(4) În termen de 15 zile de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.
(5) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.

1. politia trebuia sa dovedeasca incalcarea regulii de circulatie si nu contravenientul
2. se depun 2 copii, una ptr judecatorie si una ptr politie care va fi trimisa de catre judecatorie politiei
3. dupa depunerea plangerii trebuie luat certificat de grefa de la judecatorie (dovada depunerii plangerii) cu care va prezentati la politie ptr restituirea permisului
4. termenul de judecatat va fi stabilit dupa 30 august ptr ca este vacanta judecatoreasca si trebuie si judecatorii sa plece in concediu, nu-i asa?:) si nu-i frumos sa le stricati concediul
5. puteti solicita judecarea in lipsa dar este frumos sa va prezentati si sa va sustineti punctul de vedere ca era galben si nu puteati opri masina in siguranta, adica o contraventie fara suspendarea, cereti un avertisment, dupa concediu judecatorii sunt mai amabili:pleasantry:
6. trebuie urmarita finalizarea procesului deoarece hotararea jud. nu se comunica si sa nu riscati bonusul de 30 zile

ptr certificat de grefa: tx 1 leu la cec, cerere 50 bani xerox judecatorie, timbru judiciar de la posta 50 bani sau 1 leu

Alte discuții în legătură

Contestatie pentru permis auto ak47 ak47 Circulam din directia petricani ,am fost oprit la intersectie la colentina la ceas, pentru trecere la culoarea rosie la semafor !!! Mentionez ca am trecut pe ... (vezi toată discuția)
Perioada de suspendare theokeo theokeo buna seara. am si eu o mica/mare problema si sper ca ma puteti ajuta. in data de 26 iun 2009 mi-a fost suspendat permisul de conducere pe o perioada de 30 de ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis si amenda otilia13 otilia13 Buna seara! Ieri pe la ora patru dupa masa cand aglomeratia si haosul in trafic a fost foarte mare am fost urmarita si oprita de o masina de politie, motivul ... (vezi toată discuția)