avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1963 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Credit bancar, pe baza nudei proprietati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Credit bancar, pe baza nudei proprietati

Buna ziua. Am cumparat o propietate, in Oradea, un apartament cu 3 camere, in 2004, de la sotul mamei mele, care dobandise bunul inainte de casatoria cu ea. S-a platit pretul cerut, la vremea respectiva [ 490.00.000 lei], insa contractcul de vanzare-cumparare continte o clauza, si anume, aceea de uzufruct viager, pe care si-o pastreaza el, iar eu, detin, nuda proprietate. Alte clauze nu exista, cum ar fi obligatia de intretinere de catre mine, a lui, sau mai stiu eu ce. Atasat contractului am un act de la Judecatoria Oradea, prin care este intabulat apartamentul pe mine, chitantele de la notar si extrasul de carte funciara, in care eu sunt trecuta la propietar, iar el, in al treilea tabel, la "Sarcini" cu uzufructul.
Intrebarea mea este daca pot eu sa scot credit bancar, pt ami cumpara alta proprietate, si sa girez cu acel apartament? Cineva mi-a zis ca e in functie de Banca la care incerc sa fac asta. Multumesc anticipat pt raspuns.
Bună ziua,

În afara celor precizate de către comentatorii de mai sus, în cazul Dvs. mai există o soluţie foarte elegantă şi foarte simplă. Din păcate, materializarea ei este condiţionată de acceptul uzufructuarului (şi implicit de relaţiile pe care le aveţi cu acesta). Concret: în măsura în care îl convingeţi să vă ajute, tatăl Dvs. vitreg îşi va putea ipoteca uzufructul prin acelaşi contract de ipotecă imobiliară prin care Dvs. veţi ipoteca nuda proprietate. Lucrul este posibil în temeiul art. 2.379 alin.1 lit. b din Codul Civil. Consecinţa juridică a acestei operaţiuni de garantare va fi aceea că, dacă (Doamne fereşte!) veţi ajunge la executarea silită, Dvs. veţi pierde nuda proprietate iar tatăl vitreg va pierde dreptul de folosinţă pe care îl are, amândoi fiind obligaţi să predaţi imobilul adjudecatarului (dvs. la modul ideal, nemaiavând niciun drept de proprietate, iar tatăl vitreg la modul practic, trebuind să părăsească apartamentul). Dacă, pe de altă parte, tatăl vitreg va deceda în perioada de valabilitate a garanţiei ipotecare, atunci Dvs. veţi deveni proprietar plin şi veţi avea situaţia "standard" a unui proprietar "normal" care şi-a ipotecat bunul în copul garantării unei obligaţii oarecare (dreptul de uzufruct nu se moşteneşte). Succes!
@ gi_jane2 : da, mi-as dori, insa momentan nu indeplinesc conditiile salariale pt a putea scoate un credit. Sper, pe viitor, pt ca as dori sa ii cumpar mamei mele o garsoniera.
@ Panoiu : am inteles, insa din pacate orice contact cu uzufructuarul este practic imposibil. Inclusiv adresa din buletin am fost nevoita sa mi-o fac altundeva pt ca el nu a fost de acord sa semneze la Evidenta Populatiei, cum ca ma ia in spatiu.
Multumesc tuturor.
Intrebarea mea este daca pot eu sa scot credit bancar, pt ami cumpara alta proprietate, si sa girez cu acel apartament?




insa momentan nu indeplinesc conditiile salariale pt a putea scoate un credit.


Ori ati deschis subiectul pt a sti cum sa procedati pe viitor cand si daca veti avea venituri mai mari, ori n-am inteles ce vreti sa faceti :(
Daca nu indepliniti conditiile salariale nu veti putea contracta un credit indiferent pe ce vreti sa puneti ipoteca!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct viager sau intretinere RalucaDimian RalucaDimian Buna seara , As dori un sfat, va rog, in legatura cu urmatoarea problema : O cunostinta de-a mea (el nu este roman , are rezidenta permanenta aici in ... (vezi toată discuția)
Sarcini pe cf hanibal hanibal Daca pe un CF al unui apartament este notat la sarcini un uzufruct viager, iar nudul proprietar doreste sa ipotecheze acest aparatament este obligatoriu ... (vezi toată discuția)
Uzufructuar liliana v liliana v ce calitate are uzufructuarul intr-un contract de ipoteca? (vezi toată discuția)