avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... adeverinta vechime
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

adeverinta vechime

Buna ziua, pentru depunerea dosarului de pensionare angajatorul trebuie sa elibereze adeverinta de vechime, dupa 01.01.2011. Cum eliberez adeverinta, ce trebuie sa contina, avand in vedere ca angajatul vrea sa lucreze pana la iesirea deciziei de pensionare?
Cel mai recent răspuns: scrichy , utilizator 13:21, 5 Septembrie 2012
Pentru pensionare nu este nevoie de adeverinta de vechime. Stagiul de cotizare este certificat de casa de pensii si asigurari sociale si -l trimite la casa teritoriala de pensii de care apartine salariatul.Daca salariatul indeplineste conditiile de pensionare, respectiv varsta si stagiu recomand sa respectati art 56, alineatul 1 litera c din codul muncii republicat, in sensul ca CIM inceteaza de drept la data indeplinirii conditiilor de pensie si nu la comunicarea deciziei.Va reamintesc ca pensionarii la limita de varsta pot cumula pensia cu salariu si nu trebuie sa-i privam de acest drept.Se poate incheia CIM pe perioada determinata cu respectarea art 83 litera g din codul muncii republicat.
La dosarul de pensie nu este nevoie de adeverinta de vechime dupa 01.04.2001. Daca angajatul a primit spor de vechime dupa aceasta data, sporul a facut parte din baza de calcul a CAS inscrisa in declaratia de CAS depusa lunar de angajator si nu mai trebuie dovedit acest lucru.
Adeverintele de sporuri care se pot include in dosarul de pensie sunt pentru acele sporuri mentionate in Anexa 15 la HG nr. 257/2011 (de ex. spor de noapte, alte sporuri acordate conform CCM si care nu se inscriau in carnetul de munca, desi faceau parte din baza lunara de calcul a CAS).

Atentie la incetarea CIM. Daca e vorba de pensie limita de varsta, CIM inceteaza de drept la data indeplinirii conditiilor de pensionare (varsta standard conform legii si minim 15 ani de stagiu), indiferent daca angajatul mai vrea sa lucreze. Daca angajatorul doreste, dupa incetarea CIM pentru pensie poate incheia un nou CIM cu viitorul pensionar, dar nu este obligat sa faca acest lucru.

Daca e vorba de orice alta pensie, atunci se va depune dosarul de pensionare, iar angajatul va mai lucra pana la comunicarea deciziei de pensie.

Codul Muncii:
ART. 56
(1) Contractul individual de muncã existent înceteazã de drept:
a) la data decesului salariatului sau al angajatorului persoanã fizicã, precum şi în cazul dizolvãrii angajatorului persoanã juridicã, de la data la care angajatorul şi-a încetat existenţa conform legii;
b) la data rãmânerii irevocabile a hotãrârii judecãtoreşti de declarare a morţii sau a punerii sub interdicţie a salariatului sau a angajatorului persoanã fizicã;
c) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstã standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicãrii deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limitã de vârstã cu reducerea vârstei standard de pensionare;
d) ca urmare a constatãrii nulitãţii absolute a contractului individual de muncã, de la data la care nulitatea a fost constatatã prin acordul pãrţilor sau prin hotãrâre judecãtoreascã definitivã;
e) ca urmare a admiterii cererii de reintegrare în funcţia ocupatã de salariat a unei persoane concediate nelegal sau pentru motive neîntemeiate, de la data rãmânerii definitive a hotãrârii judecãtoreşti de reintegrare;
f) ca urmare a condamnãrii la executarea unei pedepse privative de libertate, de la data rãmânerii definitive a hotãrârii judecãtoreşti;
g) de la data retragerii de cãtre autoritãţile sau organismele competente a avizelor, autorizaţiilor ori atestãrilor necesare pentru exercitarea profesiei;
h) ca urmare a interzicerii exercitãrii unei profesii sau a unei funcţii, ca mãsurã de siguranţã ori pedeapsã complementarã, de la data rãmânerii definitive a hotãrârii judecãtoreşti prin care s-a dispus interdicţia;
i) la data expirãrii termenului contractului individual de muncã încheiat pe duratã determinatã;
j) retragerea acordului pãrinţilor sau al reprezentanţilor legali, în cazul salariaţilor cu vârsta cuprinsã între 15 şi 16 ani.
(2) Pentru situaţiile prevãzute la alin. (1) lit. c)-j), constatarea cazului de încetare de drept a contractului individual de muncã se face în termen de 5 zile lucrãtoare de la intervenirea acestuia, în scris, prin decizie a angajatorului, şi se comunicã persoanelor aflate în situaţiile respective în termen de 5 zile lucrãtoare.


buna ziua,
lucrez la o societate, iar printre alte atributii am si pe acelea de HR.
imi solicita un fost angajat (1997-1998) o adeverinta de vechime pt. pensie.
nu stiu ce ar trebui sa contina acea adv.: perioada in care a lucrat la soc. noastra sau o adv. cu toate modificarile survenite in acea perioada (in care exista carnet de munca).
ma poate ajuta cineva?
multumesc frumos
Trebuie sa verificati mai intai daca acel spor de vechime de care a beneficiat angajatul nu a fost deja inscris in carnetul de munca si atunci nu este necesara adeverinta.
Daca nu a fost inscris, atunci puteti elibera adeverinta in care sa precizati doar perioadele (de cand pana cand) a beneficiat de un anumit procent (sau suma fixa) pentru sporul de vechime.

de ex.
de la 01.01.1997 - 01.05.1998 - 5%
de la 01.05.1998 - 31.12.1998 - 10% (presupunand ca de la 01.05.1998 a beneficiat de schimbarea transei de vechime, deci majorare de procent).
Buna ziua,anul trecut m-am pensionat pentru limita de varsta,dar contractul de munca merge in continuare si-n prezent.Am vorbit la casa de pensii si mi-au spus sa aduc adeverinta de vechime,pe perioada de la emiterea deciziei de pensie pana azi.Am primit o adeverinta in care scrie ca s-a achitat contributia la asigurari sociale pe anul trecut in baza legii nr.287/2010.Este corect asa?
Ultima modificare: Miercuri, 5 Septembrie 2012
scrichy, utilizator

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata partiala iuliana-kara iuliana-kara daca se depune cererea cu data de 1 noiembrie, este obligatorie asteptarea deciziei de pensionare anticipata partiala sau e este posibile incetarea activitatii ... (vezi toată discuția)
Decizie pensionare ana_maria1 ana_maria1 buna seara Am primit o decizie de pensionare a unui salarita.Decizia de pensionare este cu data de 20.09.2012,iar decizia a fost enisa pe ... (vezi toată discuția)
Pensie iubisbb iubisbb Buna dimineata, Daca un salariat se pensioneaza limita de varsta contractul de munca inceteaza conform art.56 lit. d din Cocdul muncii. Nu mai trebuie tinut ... (vezi toată discuția)