Un SRL cu sediul in Bucuresti, ce are ca asociati 5 cetateni greci, si-a exprimat intentia sa cumpere un teren pe care se afla doua cladiri ( IMOBILUL) in Rm. Valcea. Scopul este acela de a dezvolta o afacere economica in domeniul prelucrarii lemnului.
Grecii vor sa incheie cu proprietarii din Rm. Valcea un document la notariat ce se numeste " promisiune de vanzare" prin care se angajeaza sa cumpere IMOBILUL.
Problemele aici apar : pana la data incheierii contractului de vanzare vor sa achite lunar 1% din valoarea convenita a IMOBILULUI, dar " Predarea Imobilului, împreună cu tot ceea ce este necesar pentru exercitarea liberă şi neîngrădită a posesiei, va avea loc la data semnării prezentei promisiuni bilaterale de vânzare în formă autentică, urmând ca transmiterea dreptului de proprietate asupra acestuia sa aiba loc la data semnării contractului de vânzare în formă autentică".
Intrebare : este normal si firesc ca dupa ce achita prima transa de 1% din valoare ei sa intre liber si neingradit in posesie????????????
Diferenta de bani o vor achita in momentul in care vor obtine niste din fonduri europene in vederea dezvoltarii investitiei ce se va realiza asupra Imobilului.
SRL grecilor din Bucuresti este infiintat in 2011 si pana in prezent nu a derulat activitati economice. Practic ei nu ne ofera niciun fel de garantie ( nici macar ca vor plati lunar 1% cum este specificat in contract) darmite sa achite toata suma la incheierea contractului de vanzare.
Am inteles de la cineva ca se practica astfel de promisiuni de vanzare cand este vorba de fonduri europene dar mie imi este cam sa cred asa ceva.
Totul tine de conventia partilor, de modul cum intelege fiecare sa-si protejeze interesele. In principiu nu este normal ca la achitarea unui procent de 1 % sa intre in posesia bunului. Ei se pot folosi de acea promisiune si fara a intra in posesia efectiva a terenului. Ce se intampla daca nu obtin fonduri. Ce s-a stipulat in contract? Este adevarat ca in situatia de astazi este greu sa gasesti cumparator, investitor dar nici sa faci greseli. Ele costa. Este posibil ca persoanele in cauza sa obtina creditarea dar conditiile de dupa sunt draconice. Mai verificati. Au fost situatii in care proprietarilor li s-au cerut sa ramburseze fondurile, desi ei nu beneficiasera de ele. Poate nu este cazul aici.