avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... custodie comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

custodie comuna

Sunt amenintata in mod constant ca mi se ia copilul, de numai 1 an jumatate, hartuiala asta continua umbrindu-mi posibilitatea de a-mi creste linistita fetita. Mentionez faptul ca s-a stabilit un program de vizita in instanta in luna aprilie, tatal cu cele o multitudine de drepturi nu a binevoit sa vina sa o ia, nu se intereseaza niciodata de starea ei de sanatate, in ce conditii creste si se dezvolta. I-a trimis, in schimb, pensia alimentara in urma cu o zi.
Acest tata spune ca va face o actiune pentru "custodie comuna" (in perceptia lui, asta inseamna ca minora va locui si cu el si cu mine). Este posibil sa se intample asa ceva?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 06:56, 22 Iulie 2012
Da, din pacate, va trebui sa locuiasca si cu el . Conform Noului cod civil, art. 396 - 404 , care prevad actiuni ce se exercita pentru interesul superior al copilului, parintele nerezident, cel ce nu locuieste frecvent cu copilul, poate vizita copilul si , mai mult poate locui cu copilul, custodia comuna prezumand actiuni comune care sa favorizeze o crestere si o educatie armonioasa a copilului. Art. 400 NCC prevede ca instanta este obligată să stabilească explicit locuința copilului la unul dintre părinți, ceea ce este echivalent cu un aranjament de tip custodie comună legală.
Sa inteleg ca ati divortat si instanta v-a acordat exercitarea autoritatii parintesti, iar fostul sot are doar drept de vizitare ?
Puteti combate actiunea de custodie comuna explicand instantei ca este in interesul copilului sa locuiasca cu mama, deoarece comportamentul tatalui prejudiciaza grav interesul superior al copilului. Singura care decide este instanta, in situatia in care parintii nu ajung la intelegere amiabila.

Nu este posibil sa locuiasca cu amandoi, evident. Domiciliul copilului va fi stabilit de instanta la unul dintre parinti, in urma anchetei sociale si a probelor pe care le veti administra la dosar. In principiu, avand in vedere ca minora este la o varsta frageda, locuieste cu dvs in prezent si este fetita, nu ati avea de ce va ingrijora in privinta stabilirii domiciliului.

Exercitarea in comun a autoritatii parintesti (''custodie comuna'') inseamna implicare ambilor parinti in decizii legate de minor, de exemplu inscrierea intr-un sistem de invatamant, adminstrarea unui tratament, spitalizare, alegerea religiei etc.

Nu va lasati influentata de presiunile tatalui si informati-va despre legislatia in vigoare.

@alexamoria, cu respect, insa postarea dumneavoastra nu este bazata pe realitatea legislatiei in vigoare.
Ultima modificare: Vineri, 20 Iulie 2012
Milady09, utilizator
S-a stabilit deja domiciliul minorei la mine, insa sunt hartuita permanent de amenintarile acestui individ, care, asa cum ati scris si dvs, incearca sa ma influenteze...Voiam sa ma asigur ca, indiferent de influenta si banii familiei tatalui minorei, acesta nu va mai reusi sa o ia de langa mama ei. Ei spuneau ca va sta 3 zile cu mine, 3 zile cu ei, s.a.m.d....bineinteles ca mi s-a parut o mare tampenie, asta n-ar fi in interesul minorei sub nicio forma, insa vreau sa ma asigur ca nu este posibil.
Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 20 Iulie 2012
ramgam, utilizator
Nu, asa ceva nu este posibil, nu va faceti griji. Ceea ce poate cere in plus fata de ce are acum, este un program de vizitare mai extins, gen 2 w/e-uri pe luna de vineri pana duminica, 1 luna peste vara etc. Ceea ce iarasi nu stiu cat ar obtine luand in considerare faptul ca are deja un program de vizitare pe care nu-l respecta, plus varsta frageda a minorei.

Cele bune va doresc!
Ultima modificare: Vineri, 20 Iulie 2012
Milady09, utilizator
Domiciliul copilului s-a stabilit sa fie la dvs, dar in legaturra cu autoritatea parinteasca ce s-a hotarat ? comuna sau exclusiv dvs ?
Va locui cu el numai in cadrul programului de vizita daca s-a stabilit ca aceasta sa aiba loc si la domiciliul lui
Ultima modificare: Vineri, 20 Iulie 2012
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Mama romanca si tatal italian mihaelacorina79 mihaelacorina79 Buna ziua! sunt mama unei fetite nascute in italia, tatal fiind italian. Copilul este recunoscut de tata, dar eu nu am fost casatyorita cu el. Fetita a avut ... (vezi toată discuția)
Buna ziua , sunt mama unei fetițe de 9 luni . este trecută ... Danielaq Danielaq Buna ziua , sunt mama unei fetițe de 9 luni . Este trecută pe numele tatălui însă noi nu suntem trecuți in acte . Nu ne mai înțelegem și dormim sa o ... (vezi toată discuția)
Divort cu minor Sofia2016 Sofia2016 Buna seara,fiti amabili sa mi raspundeti va rog.Sunt in divort cu sotul meu,avem o fetita de noua luni pe care inca o hranesc cu san dar nu numai.Va rog nu am ... (vezi toată discuția)