avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Munca la negru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Munca la negru

Buna seara,

Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu o problema.

O cunostinta a lucrat din mai la o firma din Bucuresti ca muncitor necalificat.

Avand nevoie sa demonstreze ca are un loc de munca, a cerut o adeverinta de salariat sau o copie a CIM. Nu a primit decat brosura de la ITM (Sanatate si securitate in munca) fara nicio stampila si doar cu o semnatura (lipseste semnatura celui care a instruit).

Atunci am intrat la banuieli ca nu i s-a facut niciun contract si ca lucreaza la negru.

De aproximativ 3 saptamani nu mai lucreaza pentru ca firma respectiva nu mai are lucrari pentru moment. Ceea ce este ingrijorator este faptul ca nu si-a primit remuneratia pe ultimele 2 saptamani lucrate (700 lei). In tot acest timp vorbeste la telefon cu superiorul sau direct care amana data platii salariului de pe o zi pe alta.

Ce este de facut pentru a-si recupera banii? In cazul in care nu a lucrat cu forme legale cum poate demonstra ca a muncit acolo? Intr-adevar, exista multi martori pentru ca lucra in subsolul unui bloc, dar oare ar avea castig de cauza?

Daca ar vrea sa anunte ITM de acest lucru care ar fi demersurile?

Va multumesc si va doresc o seara buna.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:28, 21 Iulie 2012
Faceti o adresa la ITM, solicitati sa vi se raspunda daca firma respectiva a transmis pe REVISAL faptul ca avea un contract cu dvs. REVISAL este un program online pentru inregistrari contracte de munca la ITM pe baza de parola. In rest puteti sa ii notificati sa va platesaca drepturile salariale.
Cum se notifica o firma pentru plata drepturile salariale? Exista o formalitate sau doar ceea a facut pana acum? (telefoane catre superiorul direct)

Va multumesc pentru raspuns.
alexamoria a scris:

.... REVISAL este un program online pentru inregistrari contracte de munca la ITM pe baza de parola. ...

Putin eronata informatia dvs .... REVISAL nu este un program online si nu functioneaza pe baza de parole ......

@ amdbuc

Poate depune o sesizare la ITM prin posta recomandata cu confirmare de primire, online sau la registratura institutiei. In sesizare mentioneaza toate aspectele legale de nerespectarea legislatiei muncii (neincheuerea unui c.i.m., neplata salariului etc.)
Model sesizare ITM
[ link extern ]

De asemenea, se poate actiona in instanta pe acel angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Depunere revisal cu intarziere magdutza80 magdutza80 Buna ziua. Am o mare problema. Vineri a trebuit sa fac 2 contracte de munca la o firma care nu avea parola de revisal. Le-am facut tarziu, pe la ora 14 cand ... (vezi toată discuția)
Itm Cecilia35 Cecilia35 La o societate am facut 3 angajari in data de 29.05.2012 , (erau reangajari defapt pentru ca acesti oameni au mai lucrat la societate ) am transmis revisalul ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nu-mi plateste salariul GEORGEVELICA GEORGEVELICA Cum sa fac o sesizare la ITM va rog daca am lucrat 2 saptamani la Georgia Construct sau cum este cunoscuta firma ca Pagini de Constructii din Bucuresti ... (vezi toată discuția)