avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Consimtamîntul notarial al vecinului pentru ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Consimtamîntul notarial al vecinului pentru efectuarea de lucrari de subzidiri al casei "lipite"

Vecinul cu casa cu zidul lipit de zidul casei mele , proprietate , a luat o autorizatie de constructie fara a avea la dosar "consimtamîntul nostru notarial" ci dour "un angajament pe onoare " care si-l lua în caz de avarii la casa noastra sa ne plateasca despagubiri... ( urbanismul se pare ca i-a cerut consimtamîntul nostru... dar a "acceptat" angajamentul înlocuitor??? ) de la primarie pentru a demola si reconstrui casa dar facînd lucrari de subzidiri care afectau subzidirea cu zid lipit al casei mele , vecinul ducîndu-se chiar mai jos de subzidirea mea si utilizînd metode de solutii de sustinere provizorii a rezistentei zidurilor lui , pe parcursul santierului, care se sprijineau efectiv pe zidul casei mele ...În plus arhitectui vecinului nu a tinut cont de cosul casei mele de pe zidul "lipit" care , pentru ca vecinul sa-si construiasca o supraetajare care nu exista la vechia casa darîmata, vecinul adistrus astfel acest cos ( care mi-a produs avarii în casa ) .
De precizat ca este vorba de case lipite construite prin anii 1870 , casa mea fiind casa de patrimoniu, iar vecinul si-a facut lucrarile de consolidare nu pentru ca casa lui ar fi avut nevoie ( asa cum indica în dosarul sau de urbanism expertul cu rezistenta) dar pentru ca a dorit sa-si faca o supraetajare...Mai grav , sapînd un al 2 lea subsol fara permis de constructie , vecinul a avariat vestigii arheologice roman !
ÎNTREBARE:
1/ Acest CONSIMTAMÎNT NOTARIAL este obligatoriu în cazul în speta ? si daca DA , cf. carei legi , paragraf etc? ( LGEA 10?) ; este "înlocuibil" de asa-zisul ANGAJAMENT PE ONOARE?

2/ ESTE CUPABIL atît vecinul-proprieta cît si serviciul de urbanism care a eliberat autorizatia de constructie fara acest CONSIMTAMÎNT?

3/ Este autorizat vecinul sa construiasca un zid lipit la etaj ( une nu erea nimic) de zidul meu FARA DISTANTA PREVAZUTA DE LEGISLATIE ( care este si în ce lege?
4/ Este pasibil de penal pentru avarierea proprietatii mele ca si de vestigiilor arheologice ( am sezizat Comisia de patrimoniu) ?

Multumesc pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: gerox , utilizator 08:59, 25 Iulie 2012
~ Conținut șters la cerere ~
Nu stiu daca "tonul" d-voastra este politicos , dar cf.paragrafului 26 din legea 50 am aflat ulterior întrebarii puse de mine , ca reglementeaza acest Acord notarial si se pare ca "nu sînt obsedat" dar vecinul trebuia sa mi-l ceara cînd afectat zidul comun si subzidirea lui ( cf.celor precizate de ISC)
Când este vorba de zidul comun, categoric că este nevoie de un acord notarial. Faptul că serv, urbanism a eliberat o autorizaţie în lipsa acestui acord, nu este de mirare- funcţionarii primăriilor care fac parte din acest serviciu(şi nu numai) sunt de-asupra legii. iar ISC este în strânsă legătură cu serv. de urbanism. Cu privire la "legalitatea" emiterii unei astfel de autorizaţii, aceasta poate fi contestată în contencios adm. , chemată în garanţie primăria-serv. urbanism(pt. a răspunde alături de pârât) şi cu atât mai mult cu cât este vorba şi despre clădire de patimoniu(comisia de patrimoniu. poate fi chemată ca intervenient , alături de d-voastră, având calitate de reclamant, pentru afectare sau chiar doar lucrare asupra unui imobil din patrimoniu)
Va multumesc foarte mult pentru diligenta d-voastra si apreciez cu atît mai mult situl avocatnet.ro

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consimtamint notarial pentru autorizatie de constructie gerox gerox Vecinul-proprietar cu casa lipita de casa proprietatea mea , casa mea pe lista de patrimoniu, a sapat un al 2 lea subsol fara autorizatie de constrauctie ( ... (vezi toată discuția)
Consimtamant notarial substituit de decizie de justitie gerox gerox Am instiintat vecinul- proprietar cu zidul lipit de casa mea , care a facut lucrari de darîmare si construire neautorizate , afectîndu-mi integritatea casei, ... (vezi toată discuția)
Am un vecin care şi-a ridicat cu câţiva ani în urmă o încăpere ... atentu atentu Am un vecin care şi-a ridicat cu câţiva ani în urmă o încăpere cu destinaţie de bucătărie de vară în spatele casei mele, lipită de peretele casei ... (vezi toată discuția)