Termenul de coproprietar are o proprietate juridica? In care dintre situatiile juridice ale unui apartament de bloc se poate aplica? Cum se coreleaza cu pct.2 art.23 si pct.a art.25 din Legea 230/2030 ? D.p.d.v. juridic este relevant numai termenul de proprietar si in cazul. unui ap. cu mai multi proprietari fiecare detinand o cota sau in si cazul in care il detin in devalmasie ?
Intrebarea mea este: in cazul unui apartament detinut in coproprietate dpdv al legii toti coproprietarii acestuia pot fi membri ai asociatiei sau legea prevede ca pentru un apartament nu poate fi inscris in asociatie decat un membru ( unul dintre coproprietari in cazul nostru)? Opiniile sant divergente de aceea solicit un raspuns neechivoc!
Nu stiu ce as putea sa va mai spun ca sa puteti intelege. Dv. ati pus o intrebare si nu prea inteleg ce va este neclar. Dar voi mai face o incercare.
- la infiintarea asociatiei, daca membrii proprietari ai unui apartament vor sa intre in aceasta asociatie semneaza acordul de asociere si statutul asociatiei - toti. Ei semneaza numai in masura in care sunt coproprietari si anume daca in actul de proprietate sunt trecuti cu nume si prenume (sot-sotie, frati etc). Mai exista si membri ai familiei care nu sunt proprietari cum ar fi, de exemplu, copiii celor doi soti. Copiii nu sunt inscrisi in actul de proprietate, deci nu sunt proprietari in acel imobil. Coproprietatea celor doi soti din exemplul meu inseamna o proportie pentru fiecare dintr-un intreg care este proprietatea lor - apartamentul. In aceeasi proportie trebuie inteles si notiunea de cota-parte dintr-un vot.
Asadar cei doi au fiecare o parte de vot si nu un vot intreg, dar impreuna au 1 vot pentru acest apartament.
In cazul infiintarii, membrii asociatiei sunt toti proprietarii si coproprietarii din condominiu, dar unii au un vot intreg, altii au parti proportionale dintr-un vot. O familie cu un apartament are un singur vot pe care si-l pot exprima.
Membrii coproprietari ai familiei il delega pe unul din ei la AG sa-si exprime 1 vot pentru toata familia.
In situatia cand sot + sotie detin in coproprietate un apartament dar numai unul dintre ei este membru(fondator) al asociatiei de proprietari semnatar al in acordului de asociere si al acordului privind statutul asociatiei ,celalalt care nu este membru al asociatiei poate fi ales in com. ex. ?