Buna ziua! Sunt insarcinata in 27 de saptamani si 4 zile, am cumulat pana in prezent 74 de zile de concediu medical ( cea mai mare parte din ele ca urmare a doua internari cu diagnosticul Amenintare de avort) , in prezent sunt in concediu de odihna pana pe data de 26 iulie 2012. Medicul de familie spune ca nu pot intra in concediul prenatal decat pe 27 august 2012 , pentru ca nu poate sa-mi dea mai mult de 63 de zile de concediu inainte de data posibila a nasterii DPN: 18 octombrie. Eu am mai cautat si am aflat ca ,daca am o sarcina cu probleme se pot da pana la 84 de zile de concediu prenatal . Asa este ? Cum o pot convinge pe doamna doctor sa-mi dea atatea zile ? Nu ma pot duce la serviciu , nu pot risca , mai ales ca mai am o fetita de 8 ani nascuta la 27 de saptamani , asa ca riscul unei nasteri premature este destul de mare. Doresc un raspuns cat mai repede pentru ca vineri ar trebui sa incep serviciul. Multumesc!
Ii prezentati reglementarea prevazuta la art.24(2)din OUG158/2005:
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice
Este clar,ca atata timp cat concediile se pot cumula intre ele,si ca din totalul de 126 de zile calendaristice doar 42 de zile sunt obligatoriu de efectuat dupa nastere,max.84se pot efectua prenatal....lipseste doar bunavointa medicului sau poate necunoasterea legislatiei.