avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 956 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... stramutare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

stramutare

Buna ziua!

In cazul in care instanta de la care se stramuta cauza a procedat intre timp la judecarea cauzei si a dat o hotarare aceasta se desfiinteaza ca efect al admiterii cererii de stramutare.

Intrebarea mea este, aceasta hotarare a instantei daca este data INAINTE de admiterea cererii de stramutare mai este desfiintata? cu alte cuvinte prin admiterea cererii de stramutare se incalca autoritatea de lucru judecat? sau hotararea instantei este desfiintata numai daca a fost data DUPA admiterea cererii de stramutare?
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 05:52, 26 Iulie 2012
Da, interesantă întrebarea, acest ,,între timp,, regăsit în textul de lege, poate fi interpretat.
Cert este că nu se poate aduce atingere actelor efectuate în cursul urmăririi penale, însă, în privinţa altor acte efectuate după învestirea instanţei de judecată, este posibilă desfiinţarea. Aici intră, în opinia mea, actele efectuate în cursul judecăţii , inclusiv hotărârea instanţei de la care se cere strămutarea cauzei.
Dacă instanţa supremă găseşte întemeiată cererea de strămutare, dispune strămutarea cauzei şi decide totodată în ce măsură se menţin actele efectuate efectuate la instanţa de la care se strămută cauza. Însă, dacă între timp instanţa de la care se strămută cauza a procedat la judecarea cauzei şi a pronunţat o hotărâre, prin efectul admiterii cererii de strămutare hotărârea este desfiinţată de drept.
Deci menţinerea actelor efectuate este posibilă doar dacă judecarea cauzei nu a fost finalizată prin pronunţarea unei hotărâri, fiindcă , în caz contrar, ar fi anulat efectul admiterii cererii de strămutare. Pot fi menţinute alte acte îndeplinite de instanţa de la care se solicită strămutarea , dar dacă a avut loc pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti, aceasta se desfiinţează.
Dacă nu s-a pronunţat încă o hotărâre judecătorească, celelalte acte efectuate în cursul judecăţii ar putea fi menţinute, judecata cauzei fiind ulterior preluată de instanţa nou învestită , după admiterea cererii de strămutare, cea care va pronunţa şi hotărârea.
Dupa parerea mea, prin sintagma "intre timp" se defineste perioada de timp de dupa depunerea cererii de stramutare.
E clar ca o eventuala hotarare data dupa admiterea cererii de stramutare va fi desfintata, dar prin sintagma "intre timp", se intelege ca va fi desfintata si o hotarare data inainte de admiterea cererii de stramutare dar dupa formularea acesteia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Justitie oarba ContSters75393 ContSters75393 Buna ziua ,am mai scris cateva mesaje in legatura cu vatamarea corporala , cerere de stramutare ,etc.Sunt total nemultumit cum decurge procesul.Efectiv isi bat ... (vezi toată discuția)
Cerere de liberare sub control judiciar stinga elena stinga elena buna ziua.este adevarat ca cererea de liberare se poate depune saptamanal daca acuzatul este arestat preventiv dar in penitenciar?si ce sanse sunt ca aceasta ... (vezi toată discuția)
Pot solicita un termen de judecata intr-un litigiu pana la solutionarea cererii de stramutare? cristina69 cristina69 Buna ziua, As vrea sa stiu daca intr-un litigiu de munca aflat in apel al carui termen de judecata este fixat ptr. maine si a carui stramutare am solicita-o ... (vezi toată discuția)