avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 889 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate ataca contractul de donatie cu scutire de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate ataca contractul de donatie cu scutire de raport?

Buna ziua, parintii mei mi-au donat apartamentul lor bun propiu mie prin contract donatie cu scutire de raport, retinandu-si dreptul de uzufruct viager, iar eu cu sarcina ingrijirii lor, apartamentul este intabulat pe mine ca bun propriu, tatal meu este decedat, am anulat uzufructul viager, mama traieste impreuna cu mine in imobil, se poate ataca contractul de donatie de catre fratii mei? care acum nu mai recunosc ce au primit din cauza faptului ca parintii mei au facut contract vanzare cumparare pe numele lor(adica parintii mei au platit) binenteles ca acum vor parte si din acest imobil, iar pe parintii mei nici unul nu au venit sa ii vada poate si de 12 ani...ce sa fac? multumesc mult
Da, Joha are dreptate in ceea ce sustine.

Nu inteleg de ce nu ati incheiat un act de vanzare cumparare cu clauza de intretinere.

In fapt inteleg ca asa s-a intamplat...insa nu cred ca veti putea schimba ceva...desi actul juridic pare sa fie altul decat cel incheiat in fata notarului public.
a trecut un an jumate de la decesul tatalui meu, ei nu trebuia sa deschida succesiunea in timp de 6 luni de la deces? se poate deschide succesiune acum dupa tatal meu atat timp cat mama traieste si este uzufruct viager specificata in contractul de donatie asa cum a fost si tatal meu, apartamentul fiind bun comun dobandit in timpul casatoriei lor?

Succesiunea poate fi "deschisa" oricand (este vorba de fapt de dezbaterea succesorala, pt ca deschiderea succesiunii s-a facut la decesul celui care lasa mostenirea), dupa acceptarea succesiunii.

Termenul de 6 luni se refera la acceptarea succesiunii, care se poate face expres - printr-un inscris, sau tacit - prin acte sau fapte ale succesorilor din care sa rezulte acceptarea.

Daca nu au acceptat expres (prin inscris) succesiunea sau nu pot dovedi un comportament din care sa rezulte o acceptare tacita, succesorii vor fi considerati ca fiind renuntatori, deci straini de mostenire.
Buna ziua,

Bunici mei doresc sa-mi acorde mie apartamentul lor, ambi bunici traiesc si vor sa-mi faca actele cat sunt ei in viata, insa nu stim exact care este varianta cea mai sigura, ei se gandeau sa faca un act de donatie pentru ca este mai ieftina varianta, dar nu stim cat de sigura, pot avea garantia, si pot dormi linistit ca mama sau matusa nu-mi pot ataca actul de donatie?, sau varianta cea mai sigura este un act de vanzare - cumparare?

Multumesc.
Donatia poate fi supusa reductiunii la decesul bunicilor dvs de catre mama si matusa, in calitate de mostenitori rezervatari. Incheiati un contract d eintretinere cu acestia si daca este posibil aduceti le pe mama si matusa declarante in act ca sunt de acord si consimt la instrainarea facuta catre dvs.

Alte discuții în legătură

Donatie Miculescu Sorin Miculescu Sorin Parintii mei (tata vitreg) mi-au donat apertamentul cu dreptul de uzufruct viager fara instrainare sau grevare,sarcini mentionate in CF pe numele lor.Mentionez ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct sau donatie? laurentiadedu laurentiadedu Am o matusa care nu are copii. In urma cu un an i-a murit sotul care are mai multi frati si nepoti.Dumneaei a facut succesiunea dupa sot(avea incheiat un ... (vezi toată discuția)
Ce înseamnă act de donație dupa moartea parintilor? ndrrl ndrrl Buna ziua. Sotul meu a facut un act de donatie cu soacră-mea ca dupa moarte sa ii ramana casa. Actele pe cine trebuie sa iasa: pe el sau pe ea? (vezi toată discuția)