avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Doresc sa aflu daca o persoana ce are pensie de agricultor poate sa renunte la acest tip de pensie si sa solicite pensia de urmas dupa sotul decedat in urma cu 4 ani.

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Dabu Maria , utilizator 11:45, 10 August 2012
Multumesc pt. raspuns.

Am gasit un cupon de pensie din 05.2006 cand valoarea pensiei era de 331 lei. Se pare ca pana in 05.2008 (anul decesului) s-au facut majorari astfel incat s-a ajuns la 510 lei.

Sper ca aceste date va sunt de ajutor.

Cu stima si multumiri,
M.Dabu
Ceva nu se leaga aici.
De exemplu:
-331 lei la momentul mai 2006 corespund unui punctaj mediu anual de 1,11990 aproximat in procent de 99,99(9)%
-510 lei la momentul mai 2008 corespund unui punctaj mediu anual de 0,87734 aproximat tot in procent de 99,99(9)%

Asta insemna ca:
-Daca am tine seama de un punctaj mediu anual de 1,1199,acum pensia ar trebui sa fie de 821 lei.
-Iar la un punctaj mediu anual de 0,87734 ar fi de 643 de lei.

Cel mai aproape de adevar consider ca este cel de 1,11990

Daca acesta ar fi cel adevarat,pensia de urmas ar fi de 410 lei.

Si totusi,daca nu am control asupra evolutiei punctajului mediu anual in timp,mai mult nu va pot ajuta.
Ultima modificare: Marți, 7 August 2012
Carp Mircea, utilizator
Multumesc f. mult pentru raspuns.
Nu am gasit alte documente.

Cu stima,
Mariana Dabu
Puteti face cerere pentru pensia de urmas.

Legea 263/2010

Art. 92
Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.

O sa fac cerere.

Multumesc f. mult!

MD

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas perianumarieta perianumarieta Buna ziua,tatal meu a murit acum 14 ani,mama are pensie mica ,nu mi aduc aminte cat,i s a zis ca nu are dreptul la pensie de urmas,de pe urma sotului,e ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas 2014 rev3enge rev3enge buna seara, am si eu o intrebare...bunicamea de 80 de ani are o pensie de 350 lei de pe urma CAP (desi pe cupon ii scrie indemnizatie sociala, aceasta este ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas luiza44 luiza44 SOTUL A DECEDAT IN URMA UNEI BOLI ACUM 5 ANI, AM FOST CASATORITI TIMP DE 25 ANI ,EU LUCRAM ATUNCI SI AM PRIMIT PENSIE DE URMAS DOAR 6 LUNI DE CE? ASA E LEGEA ... (vezi toată discuția)