avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... dreptul la somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

dreptul la somaj

buna!!am o problema acum o luna mi s-a aprobat concediu de odihna pt perioada 16.07 2012-27.07.2012 ca sa fiu instiintata ca am fost in preaviz fara ca eu sa il semnez din data 30.06.2012 .angajatorul refura sa imi plateasca concediu si sa ma bage in preaviz din 30.07.2012 pe motiv ca firma nu are bani.mentionez ca se muta in alta parte ce trebuie sa fac in cazul acesta??????????
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:20, 27 Iulie 2012
1. Angajatorul nu a procedat corect asa ca puteti face sesizare o sesizare la ITM.

2. - Daca va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) veti puitea beneficia de indemnizatie de somaj daca in ultimele 24 de luni ati avut 12 luni cotizate la somaj.
- Cele 12 luni nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi abgajator.
multumesc pt raspuns.....am facut o sesizare la itm ...dureaza putin au zis si dupa care am fost sa verific cartea de munca la casa de pensi si am cartea platita pana in luna mai si pe luna mai mi-a platit doar pt 2 ore pe zi nu 8 cum sunt prevazute in contract ..:(((mi-a modificat angajatorul contractul de munca fara sa ma instiinteze ..sunt angajata di data de 07.01.2012 la aceasta firma inseamna ca nu beneficiez de somaj????mai am o intrebare :am decis sa il dau in judecata ma pot angaja in alta parte??
1. Modificarea unilaterala a c.i.m. nu este posibila decat in anumite situatii .. in acest sens, solutie este actionarea in judecata a angajtorului pentru ca sa se anuleze decizia unilaterala de modificare a c.i.m.

2. Reducerea timpului de munca poate afecta in anumite situatii stagiul de cotizare la somaj.
De exemplu :
- stagiul minim de cotizare de 12 luni este indeplinit daca aveti un timp de munca de 8 ore/zi
- la 4 ore./zi va trebuie un stagiu minim de cotizare de 24 de luni
- la 2 ore/zi nu veti beneficia de somaj ... aceste situatii sunt aplicabile in cazul in care durata timpuiui de munca nu s-a schimbat in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii la somaj.
tudorvaleriu a scris:

1. Angajatorul nu a procedat corect asa ca puteti face sesizare o sesizare la ITM.

2. - Daca va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) veti puitea beneficia de indemnizatie de somaj daca in ultimele 24 de luni ati avut 12 luni cotizate la somaj.
- Cele 12 luni nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi abgajator.

Dar daca in cele 12 luni, cu norma intreaga de 8 ore/zi, au fost 5 luni in care am lucrat numai 10-12 zile, mai pot beneficia de somaj?
Acele 5 luni trebuie inlocuite (in adeverinta) cu alte 5 luni (din cele 24 de luni) in care ati lucrat toata luna.

Alte discuții în legătură

Somaj luxa.roman luxa.roman Buna seara; Am si eu o intrebare: daca dupa ce am iesit din somaj la o saptamana m-am angajat si dupa aproximativ 5 luni si jumatate mi se desface contractul ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza stagiul de cotizare pentru acordarea dreptului la indemnizatia de somaj? Sandu Andrei Sandu Andrei Am urmatoarea rugaminte la dvs. : In ultimile 24 de luni am lucrat cu program partial, de 4 ore / zi ; am inregistrat cererea de acordare a indemnizatiei de ... (vezi toată discuția)
Dreptul la somaj gheorghe d gheorghe d Buna seara. Care sunt obligatiile angajatorului fata de salariat, la intrarea i somaj si timpul legal in care acesta trebuie sa depuna actele necesare pentru ... (vezi toată discuția)