avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Schimbare presedinte si consiliu director asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Schimbare presedinte si consiliu director asociatie

Salutare!
Aceasta intrebare este pentru o asociatie oarecare si nu pentru o asociatie de proprietari.
In cazul schimbarii presedintelui (si/sau a consiliului director) este necesara trimiterea hotararilor catre instanta pentru trecerea acestor modificari la Registru Asociatiilor si Fundatiilor? Stiu ca e necesar pentru schimbarea sediului si statutului.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 13:33, 8 Martie 2023
Da. Procesul verbal al adunarii generale al asociatiei in care s-a votat alegerea unor noi persoane in structura de conducere trebuie inregistrat la judecatorie in maxim 15 zile.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Iulie 2012
george-neagu, moderator
george_neagu a scris:

Da. Procesul verbal al adunarii generale al asociatiei in care s-a votat alegerea unor noi persoane in structura de conducere trebuie inregistrat la judecatorie in maxim 15 zile.


Va rog mult sa-mi spuneti si actul oficial care prevede acest lucru.
Va multumesc pentru raspuns.

Trebuie sa adaug ca in statutul propriu nu sunt mentionate numele persoanelor din consiliul director sau presedintele, doar in actul constitutiv.
Acele doua acte (act constitutiv si statut) sunt necesare la infiintare. Acolo, in actul constitutiv apare prima componenta a structurii de conducere si apoi, la urmatoarele modificari din diferite motive (ca le-a expirat mandatul sau ca si-au dat demisia si alte motive), trebuie sa inregistrati aceste schimbari pentru a deveni oficiale.Legislatia o aveti la [ link extern ]
Va multumesc pentru raspuns. Am studiat intens OG 26/2000, dar e neclara, eu unul inteleg ca doar in cazul in care noii membri ai consiliului nu pot fi alesi conform statutului, se ajunge in instanta, adica daca apar neintelegeri, si nu e precizata deloc obligativitatea trimiterii noii structuri, actul constitutiv, din ce inteleg nu se modifica cu noaua structura.

Nu stiu ce sa mai cred, sunt persoane carora le-au fost solicitate noile persoane si sunt altele caroar li s-a spus ca atat timp cat conducerea nu e precizata nominal in statut nu e necesara ajungerea in instanta. In ceea ce priveste modificarea sediului si/sau a statutului lucrurile sunt foarte clare.

Alte discuții în legătură

Hotararile adunarii generale prin care a fost schimbat consiliul director nu au fost inregistrate de judecatorie in registrul asociatiilor si fundatiilor !! judgement judgement Ce se-ntampla cand hotararile Adunarii Generale prin care a fost schimbat Consiliul Director nu au fost inregistrate de Judecatorie in Registrul asociatiilor ... (vezi toată discuția)
Modificarea actului constitutiv al unei fundatii Nicolae Fratea Nicolae Fratea In 1997 s-a constituit o fundatie. In PROCESUL-VERBAL(acesta este actul constitutiv) este prevazut: \"Conducerea fundatiei sa fie asigurata de 21 persoane\". ... (vezi toată discuția)
Conflict de interese si incompatibilitati gabisilviu gabisilviu Buna ziua. Sunt secretar de primarie comunala, si vreau sa ma ajutati in lamurirea unor aspecte . Un consilier local sesizeaza faptul ca doi dintre consilierii ... (vezi toată discuția)