avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Schimbare presedinte si consiliu director asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Schimbare presedinte si consiliu director asociatie

Salutare!
Aceasta intrebare este pentru o asociatie oarecare si nu pentru o asociatie de proprietari.
In cazul schimbarii presedintelui (si/sau a consiliului director) este necesara trimiterea hotararilor catre instanta pentru trecerea acestor modificari la Registru Asociatiilor si Fundatiilor? Stiu ca e necesar pentru schimbarea sediului si statutului.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 13:33, 8 Martie 2023
da, modificarea componentei organelor de conducere este considerata modificare de acte constitutive si trebuie operata in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor printr=o procedura judecatoreasca foarte asemanatoare cu cea de la infiintare.....

ARKzad a scris:

dupa infiintarea unei asociatii (ONG) peste doi ani la adunarea generala de alegeri in urma dorintei adunarii generale exprimata prin vot este ales un nou presedinte si un nou comitet de conducere.Procesul verbal trebuie inaintat la judecatorie cu modificarea actului constitutiv si a statutului?.

Aceste schimbari se pot face si la notariat sau trebuie neaparat un avocat?
din 5 decembrie 2020 nu mai e obligatoriu ca actele constitutive sau modificarile acestora in cazul asociatiilor sau fundatiilor sa fie autentificate notarial sau atestate avocatial. Pot fi si "sub semnatura privata" adica pur si simplu semnate olograf ( "de mana") sau cu semnatura electronica calificata de catre membrii sau peroanele desemnate de catre acestia.... Doar cu titlu de exceptie, in niste situatii exceptionale ( ex. adus ca aport imobile la patrimoniul initial al unui ONG) mai trebuie autentificare notariala a Statutului....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotararile adunarii generale prin care a fost schimbat consiliul director nu au fost inregistrate de judecatorie in registrul asociatiilor si fundatiilor !! judgement judgement Ce se-ntampla cand hotararile Adunarii Generale prin care a fost schimbat Consiliul Director nu au fost inregistrate de Judecatorie in Registrul asociatiilor ... (vezi toată discuția)
Modificarea actului constitutiv al unei fundatii Nicolae Fratea Nicolae Fratea In 1997 s-a constituit o fundatie. In PROCESUL-VERBAL(acesta este actul constitutiv) este prevazut: \"Conducerea fundatiei sa fie asigurata de 21 persoane\". ... (vezi toată discuția)
Conflict de interese si incompatibilitati gabisilviu gabisilviu Buna ziua. Sunt secretar de primarie comunala, si vreau sa ma ajutati in lamurirea unor aspecte . Un consilier local sesizeaza faptul ca doi dintre consilierii ... (vezi toată discuția)