avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Schimbare presedinte si consiliu director asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Schimbare presedinte si consiliu director asociatie

Salutare!
Aceasta intrebare este pentru o asociatie oarecare si nu pentru o asociatie de proprietari.
In cazul schimbarii presedintelui (si/sau a consiliului director) este necesara trimiterea hotararilor catre instanta pentru trecerea acestor modificari la Registru Asociatiilor si Fundatiilor? Stiu ca e necesar pentru schimbarea sediului si statutului.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 13:33, 8 Martie 2023
ART. 6 din og 26 din 2000 privind asociatiile si fundatiile
(1) În vederea dobândirii personalitatii juridice, membrii asociati încheie actul
constitutiv si statutul asociatiei, în forma autentica sau atestata de avocat.
(2) Actul constitutiv cuprinde, sub sanctiunea nulitatii absolute:
......
g) componenta nominala a celor dintâi organe de conducere, administrare si control
ale asociatiei;
ART. 33 din og 26 din 2000 privind asociatiile si fundatiile
(1) Modificarea actului constitutiv sau a statutului asociatiei se face prin înscrierea
modificarii în Registrul asociatiilor si fundatiilor aflat la grefa judecatoriei în a carei
circumscriptie teritoriala îsi are sediul asociatia, cu aplicarea corespunzatoare a
prevederilor art. 8 - 12.
(2) Cererea de înscriere a modificarii va fi însotita de hotarârea adunarii generale, iar
în cazul modificarii sediului, de hotarârea consiliului director.
Va multumesc pentru raspuns.
Modificarea actului constitutiv se refera inclusiv la schimbarea conducerii initiale.
Am rugamintea sa ma ajutati intro problema legata de Consiliul director si functia de Director executiv. Functia de presedinte al consiliului director, in calitate de organ de conducere, poate fi cumulata cu cea de director executiv, in calitate de organ de administrare? Poate fi vb de un conflict sau incompatibilitate tinand cont de relatia de subordonare existenta intre cele doua organe ale asociatiei non prifit?
Nu pot fi cumulate. Una e o pentru o persoana aleasa dintre membrii cu drept de vot in cadrul adunarii generale iar cealalta e pentru o persoana numita cu contract. Poate fi si o persoana din afara asociatiei dar neaparat cu referinte si cunostinte foarte bune, date fiind si atributiile pe care le va avea in asociatie.
Multumesc pentru raspuns. In actul constitutiv am trecut ca organe AGA, Consiliul Director cenzorul conform og 26. In statut am Consiliul Director (presedinte si doi vice) ca organ de executie, cu mentiunea ca poate mandata persoane si am prevazut si functia de Director executiv cu atributiunile specifice de administrare. Momentan nu exista o persoana desemnata sa preia responsabilitatea administrarii asociatiei. In aceasta situatie presedintele Consiliului Director preia aceste atributii (de reprezentant legal in relatiile cu alte persoane, de coordonare, control si evaluare a activitatii asociatiei, etc). Din dorinta de a avea un statut cat mai bine elaborat pentru a preintampina probleme ulterioare care ar necesita modificari ale acestuia, mi-ar fi util un sfat in ceea ce priveste atributiile presedintelui pana la momentul mandatarii catre alta persoana a conducerii activitatilor asociatiei. Este util un articol foarte clar in care sa prevad ca presedintele Consiliului Director este reprezentantul legal al asociatiei pana la ocuparea functiei de Director Executiv? Sau este implicita calitatea presedintelui si atributiile acestuia in lipsa unui Dir. executiv? Daca implica o consultatie juridica mai amanuntita, va rog sa imi scuzati indrazneala. Fac primii pasi in domeniul juridic, sunt initiatorul acestei asociatii si m-a ocup personal de constituirea ei. Nu vreau sa abuzez. Cu consideratie.

Alte discuții în legătură

Hotararile adunarii generale prin care a fost schimbat consiliul director nu au fost inregistrate de judecatorie in registrul asociatiilor si fundatiilor !! judgement judgement Ce se-ntampla cand hotararile Adunarii Generale prin care a fost schimbat Consiliul Director nu au fost inregistrate de Judecatorie in Registrul asociatiilor ... (vezi toată discuția)
Modificarea actului constitutiv al unei fundatii Nicolae Fratea Nicolae Fratea In 1997 s-a constituit o fundatie. In PROCESUL-VERBAL(acesta este actul constitutiv) este prevazut: \"Conducerea fundatiei sa fie asigurata de 21 persoane\". ... (vezi toată discuția)
Conflict de interese si incompatibilitati gabisilviu gabisilviu Buna ziua. Sunt secretar de primarie comunala, si vreau sa ma ajutati in lamurirea unor aspecte . Un consilier local sesizeaza faptul ca doi dintre consilierii ... (vezi toată discuția)