avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drepturi de autor pentru textele preluate de pe un ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drepturi de autor pentru textele preluate de pe un blog si publicate intr-o carte

Buna ziua,
Intrebarea nu-mi apartine, incerc doar sa obtin un ajutor pentru cea care a intrebat (doamna fiind si scriitoare, are carti publicate):

"Daca textele mele sunt luate de pe blogul meu si folosite intr-o carte, iar numele meu este trecut la autori fara consimtamantul meu inseamna ca pot da in judecata acea persoana?"


Blogul si ceea ce se scrie pe el, de catre autor, poate intra sub incidenta Legii Drepturilor de Autor?
Multumiri anticipate
Cel mai recent răspuns: edipav , utilizator 17:10, 27 Iulie 2012
Trebuie facuta o analiza clara in ceea ce priveste copierea textelor, daca acestea sunt preluate in intregime sau partial. "Utilizarea de articole izolate sau de scurte extrase din opere in publicatii...sunt permise fara consimtamantul autorului si fara plata vreunei remuneratii" conform legii drepturilor de autor.

Va recomand Dvs. si autoarei sa cititi cu atentie Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, in special capitolul VI art. 33 si 34 care fac precizari clare in ceea ce priveste limitele exercitarii dreptului de autor.
Textele postate pe blog apartin autorului si sunt protejate de Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.

Art. 24
(1) Dreptul de autor asupra unei opere literare, artistice sau stiintifice se naste din momentul crearii operei, oricare ar fi modul sau forma concreta de exprimare.
Art. 26
(1) Durata drepturilor patrimoniale asupra operelor aduse la cunostinta publica in mod legal, sub pseudonim sau fara indicarea autorului, este de 70 de ani de la data aducerii la cunostinta publica a acestora.

[ link extern ]
L.C.
Ultima modificare: Joi, 26 Iulie 2012
Laura Ciobeica, moderator
Va multumesc. Am transmis raspunsul Dvs autoarei.
nu este f clara situatia de fapt. operatiunea descrisa de autoare, poate fi o utilizare permisa de limitele exercitarii dreptului de autor prevazute de legea 8/1996 (a se vedea cap VI art 33-38), in sensul ca in cartea respectiva se folosesc scurte citate de pe blogul autoarei si se indica totodata si autorul.

Ultima modificare: Vineri, 27 Iulie 2012
edipav, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de autor pe siteuri Tutzu Tutzu Intrebarea mea este legata de dreptul de autor pentru diverse creatii gen, poezie, videoclip, muzica, film etc. Sunt zeci de siteuri in Romania pe care sunt ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor - online AdnMed AdnMed Buna ziua! Detin un site care ofera gratuit materiale educationale pentru invatamantul superior. In aceeasi nisa cu mine mai exista inca 2 site-uri: unul ... (vezi toată discuția)
Se pot ceda drepturile morale? Andrei Munteanu Andrei Munteanu Buna ziua, as dori sa stiu daca licenta urmatorului site pe care am postat cateva lucrari de grafica din portofoliul personal imi ingradeste vreunul din ... (vezi toată discuția)