avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1167 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Reintoarcerea minorului in tara fara acordul ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Reintoarcerea minorului in tara fara acordul parintilor.

Am 15 ani, si de un an m-am mutat impreuna cu familia (parintii si fratele mai mic) in Germania.
Initial, mi-au spus ca daca timp de 1 an nu ma acomodez cu viata in strainatate, eu ma pot intoarce inapoi in tara, sa locuiesc la rude.
Insa a trecut un an, timp in care nu pot sa ma adaptez la viata de aici. Parintii ma trateaza ca bona pentru fratele meu, cu scoala am pierdut mult (datorita "anului de acomodare" in care trebuia sa ma obisnuiesc cu stilul de predare). In plus, ei muncesc de dimineata pana seara - ceea ce practic inseamna ramanarea mea ca responsabila in casa, care aduce cu sine si grija fata de fratele meu, de mancare, curatenie, etc. Per total, exista mult mai multe probleme, deznodamantul fiind in final acelasi.
Am incercat de multe ori in ultimul timp sa vorbesc cu ai mei, pentru a-mi favoriza intoarcerea in Romania. Din pacate, fara succes, ajungandu-se si la incercari violente.
As vrea sa stiu cum ma pot intoarce in tara, fara acordul parintilor. Am gasit stipulat in Drepturile copilului
Copilul capabil de discernamant are dreptul de a-si exprima liber opinia sa asupra oricarei probleme care il priveste;
In orice procedura judiciara sau administrativa care il priveste, copilul are dreptul de a fi ascultat. Este obligatorie ascultarea copilului care a implinit varsta de 10 ani.
dar si in Codul Familiei
Art. 102
Autoritatea tutelara, poate da incuviintare copilului, la cererea acestuia, dupa implinirea virstei de 14 ani, sa-si schimbe felul invataturii ori pregatirii profesionale stabilita de parinti sau sa aiba locuinta pe care o cere desavirsirea invataturii ori pregatirii profesionale.
;
Art. 103
Parintii au dreptul sa ceara inapoierea copilului de la orice persoana care il tine fara drept.
Instanta judecatoreasca va respinge cererea, daca inapoierea este contrara intereselor copilului. Acesta va fi ascultat, daca a implinit virsta de 10 ani.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri :-)
Cel mai recent răspuns: gmancila , utilizator 00:20, 4 August 2012
Dupa felul in care ai scris, se vede ca esti o persoana educata si sensibila. Tu la varsta care o ai, inca ai nevoie de ajutorul parintilor tai. Dansii te-au luat in Germania pt o viata mai buna, pt a fi aproape de tine, este perioada adolescentei in care nimic nu iti convine. Nu incerca sa pleci singura in tara pt ca vei fi oprita la vama, dupa care sunt chemati parintii tai pt a fi predata. Rudele care isi ofera sprijinul sa te tina au vreun interes. Eu te vad o fata desteapta care poate recupera si cu scoala, care poate sa isi faca prietenii, care poate face un efort sa isi inteleaga familia si sa integreze acolo. Acum esti suparata pe ei, probabil din cauza violentei, dar sa sti ca in viata un parinte nu poate dorii decat binele copilului sau. Iti doresc din suflet numai bine! Astept vesti despre tine. :)

gmancila a scris:

Nu incerca sa pleci singura in tara pt ca vei fi oprita la vama, dupa care sunt chemati parintii tai pt a fi predata.

Procedura aplicabila minorilor neinsotiti (chemarea parintilor, a Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului) este pentru iesirea din tara, nu pentru intrare. Va putea intra fara probleme insa depinde cu ce vrea sa vina, nu orice transportator accepta minori neinsotiti fara a fi adusi la plecare de macar unul dintre parinti.

De asemenea afirmatia ca rudele care isi ofera ajutorul pot avea vreun interes material in a o sprijini mi se pare hazardata, nu sunt corecte presupunerile de genul acesta. Nu ne putem da cu parerea despre intentiile unor persoane despre care nu stim nimic.

A nu se intelege ca incurajez utilizatoarea sa schimbe o viata pe care o cunoaste si este posibil sa o poata schimba in bine prin comunicare cu o viata bazata pe convingerea ca altcineva in afara parintilor ar putea vibra mai mult pe termen lung la problemele dumneaei.

. Sunt convinsa ca aceasta tanara va reflecta mai mult, va tine cont si de dorinta parintilor de a fi aproape de ei, iar lucrurile se vor schimba in bine.

Copil drag, iti doresc numai bine!
:luck:
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 August 2012
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nevasta adultera in strainatate geo12031985 geo12031985 buna ziua , sotia fretelui meu a plecat in urma cu 1 an in germania la munca pentru prima data , ea fiind in ultimii 10 ani mai mult casnica . din casnicia ... (vezi toată discuția)
Declaratie acord pentru minori dinamovistu dinamovistu Buna...va rog frumos daca imi poate raspunde cineva la urmatoarea intrebare: Sunt minor si mi-as dori enorm ca vara aceasta sa mi-o petrec in strainatate cu ... (vezi toată discuția)
Divort la notar cu copil minor 3 ani anamariaholban anamariaholban Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu gasirea unor raspunsuri pentru urmatoarele situatii: 1.Dupa aproape 7 ani de casnicie am ales sa divortam la notar. ... (vezi toată discuția)