avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... ce se intampla cu partea constituita parte civila in ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

ce se intampla cu partea constituita parte civila in caz de incetare a urmaririi penale pentru prescriptie?

Va rog sa-mi spuneti ce se intampla in situatia in care organul de cercetare penala dispune incetarea urmaririi penale pentru prescriptie iar partea vatamata s-a constituit ca parte civila. Ce se intampla in acest caz cu partea civila? Exista vreun text legal care reglementeaza aceasta situatie? Va multumesc anticipat!
Persoana vătămată se poate adresa instnaţei civile cu o acţiune în repararea prejudiciului , făcând dovada acestuia.
Da, cam asa vad si eu lucrurile.
Pot aparea insa probleme in procesul civil legate de prescriptie pe latura civila.
Orientativ puteti analiza art 19 si art 20 din Codul de procedura penala.
Nu se face insa vorbire de termenul de prescriptie.

In legea civila nu se regasesc cazuri de suspendare a curgerii termenului de prescriptie care reglementeze situatia cazuala in care va aflati dvs.

In mod normal, pentru conservarea sigura a dreptului material la actiune in cadrul procesului civil in fata instantei civile ar fi trebuit sa depuneti o actiune civila care sa se fi suspendat procesul civil ca urmare a inceperii urmaririi penale.
Aceasta ar fi fost varianta optima insa exista o problema legata de taxa judiciara de timbru...pe care ar fi trebuit sa o achitati.
Evident, pot apărea probleme cu privire la prescripţia dreptului material la acţiune. Nu am omis să fac precizarea , doar mă grăbeam când am postat.
Este foarte posibil ca, în condiţiile expuse de dl avocat., să vă izbiţi de prescripţie şi să nu mai puteţi obţine nimic, în plus, mai sunt şi ceva cheltuieli, în penal acţiunea civilă ar fi fost scutită de taxa de timbru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptia dreptului la actiune Cristian Cosma Cristian Cosma Speta:In 2007, inculpatul A, sofer pe camion la S.C. B SRL, intra in depasire fara sa se asigure si provoaca un dublu accident in care intra in coliziune cu X ... (vezi toată discuția)
Se plateste taxa judiciara de timbru si timbru judiciar intr-un proces penal pe latura civila? outlander outlander Buna ziua As dori sa va intreb daca se plateste taxa judiciara de timbru si timbru judiciar intr-un proces penal pe latura civila? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Accident rutier, pãrþi in procesul penal, problemã de interpretare?avocat în dilema moldovanlaura moldovanlaura În speţă, inculpatul a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de vătămare corporală din culpă din culpă, în urma unui accident rutier. ... (vezi toată discuția)