avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cumpar dar nu pot
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cumpar dar nu pot

am in fata un extras de CF care la sarcini nu are mentionat nimic(o parte dintrun imobil, un ap.).notarul cere contractul de vinzare si observa ca imobilul a fost cumparat cu legea 112 si desi au trecut cei 10 ai de interdictie, cere notificari de la primarie, notificari in care se mantioneaza ca intreg imobilul este revendicat de la stat inca din anul 2001,nefiind solutionat pina astazi.revendicatorul(care este actualmente decedat) nu a chemat in judecata pe proprietarul care a cumparat o parte din imobil(1 ap.).de ce nu se poate cumpara vinde acest ap daca la sarcini nu este mentionat nimic si perioada de 10 ani precum prevede legea 112 a expirat.care este temeiul legal care interzice actualmente aceasta tranzactie ? (motivatia notarului neargumentata).cine ma poate ajuta sa obtin acest imobil ?pentru alte amanunte necesare clarificarii le pot furniza.e-mail wirtej@yahoo.com.
ileana a scris:

Imi pare rau dar trebuie sa-i contrazic pe toti colegii mei.
Notarul are dreptate intrucat prin modificarea Legii 10/2001 este interzisa instrainarea ( sub sanctiunea nulitatii absolute)pana la solutionarea definitiva si irevocabila a actiunilor formulate de persoanele indreptatite, fosti proprietari sau dupa caz mostenitori.
av. Ileana Schwarz



Aveţi dreptate. Există această prevedere în Legea 10/2003. Numai că textul legii face referire la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a acţiunilor formulate de persoanele îndreptăţite, nu a notificărilor adresate primăriei, notificări care pot privi restituirea prin echivalent.

Eu cred că textul legii face referire, atunci cînd vorbeşte despre acţiuni şi despre soluţionarea definitivă şi irevocabilă, la acţiuni promovate în instanţă şi nu la notificările depuse la primărie.

Art. 43.
(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, este interzisa instrainarea in orice mod a imobilelor dobandite in baza Legii nr. 112/1995, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la solutionarea definitiva si irevocabila a actiunilor formulate de persoanele indreptatite fosti proprietari sau, dupa caz, mostenitori ai acestora, potrivit art. 45.
Notificare=revendicare=masuri reparatorii=restituirea in natura sau restituire prin echivalent.
Atentie la termeni.
Demersul fostilor proprietari incepe cu notificarea.
Se poate face cel mult un antecontract de vanzare cumparare...cine vrea sa riste...


av. Ileana Schwarz
Liviule, crezi ca sunt sanse ca de 8 ani aproape sa nu fi ajuns in instanta? Mai ales ca userul soune ba de notificari, ba de chemari in instanta...
Oricum, astept raspunsuri la intrebarile puse userului. Poate ne mai lamurim.
"IN primul rand, asa e, revendicarea in baza legii 10 impiedica vanzarea...
Apoi, nu inteleg, proprietarul ap. n-o fi fost chemat in judecata, cine stie de ce, insa de ce n-o fi intervenit el in dosar? Adica nu inteleg daca litigiul ala priveste sau nu si apartamentul obiect al promisiunii sau care e situatia... Ca nu mi-e tocmai clar...
Litigiul nu e notat in CF? "

1.proprietarul nu a fost chemat in judecata pentru ca revendicatorul a vindut cu cca.50 ani in urma acel ap.din imobilul pe care il detinea si acuma cere in instanta tot imobilul nespecificind ce apartamentul revendicat ci spune tot imobilul.un truc ieftin dar se incearca.tribunalul respinge cererea si trimite dosarul la judecatoria de sector ,dosar care jace si acuma in arhiva judecatoriei nesolutionat.
2.cumparatorul ap.in discutie nu a stiut de acest litigiu,nu a fost chemat in instanta.a aflat de aceasta revendicare doar dupa 10 ani de la cumparare cind a vrut sa vinda.
3.revendicatorul a chemat doar statul in judecata nu si cumparatorul cu legea 112.
4.proprietarul (revendicatorul -decedet in urma cu 3 ani)detine un imobil compus din parter (2 ap) si etaj.acesta vinde parterul (cele 2 ap.) din care unul este nationalizat. acum doreste datorita lipsei de evidente si ceata imobiliara sa revendice ceva ce a vindut in urma cu cca.50 ani.cumparatorul ap.nationalizat (ap.in discutie) nu mai are mostenitori si statul vinde ap.in baza legii 112. prost nu-i cel ce cere...cred ca am fost clar daca nu va stau la dispozitie cu orice lamuriri.
5.litigiul nu e notat in CF corespunzator ap.dobindit cu legea 112.
6.exista doua dosare identice -unul la judecatoria de sector dupa ce a fost respins de tribunalul bucuresti-unul la primarie municipiului bucuresti nesolutionat. am incercat in decembrie 2008 sa vad acest dosar din primarie si am fost programat in noembrie 2009 #-o.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Ianuarie 2009
wirtej, utilizator
Acum realizez ....ce inselatoare este nevoia dvs. de ajutor.

Pe scurt, v-a scapat ceva. O cratima...unde nu are ce cauta ...( "i-mi") .

Notarul nu v-a ajutat pentru ca exista litigiu.Litigiul exista chiar daca din situatia prezentata, cumparatorul are sanse sa dovedeasca "trucul" pe care ni l-ati descris.
Modificarea legii nu schimba nimic cu privire la interdictia de instrainare. Aveti in continuare aceeasi problema....chiar daca poate, la un moment dat veti putea...

Credeam ca aveti nevoie de ajutor...si toti au incercat sa va ajute... de ce nu apreciati??

av. Ileana Schwarz

Alte discuții în legătură

Legea 112 "vesnica" wirtej wirtej am in fata un extras de CF care la sarcini nu are mentionat nimic(o parte dintrun imobil, un ap.).notarul cere contractul de vinzare si observa ca imobilul a ... (vezi toată discuția)
Oug 40/1999 privind protectia chiriasilor sorin_g sorin_g Cui se adreseaza art.44 din OUG 40/1999? Eu am inteles ca art.44 din OUG 40/1999 se refera la interdictia de instrainare doar a imobilelor nationalizate, ... (vezi toată discuția)
Revendicare imobil nationalizat d92/19950 termen prescriptie 30 ani Iuha Adrian Adrian Iuha Adrian Adrian La depunera.actiuni de revendicare a imobilului in baza art 480 ,mandatarul a depus o procura care reprezinta pe "mostenitor ? " care se referea la ... (vezi toată discuția)