avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cine este obligat sa plateasca datoriile la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cine este obligat sa plateasca datoriile la intretinere ,proprietarul sau cel care are casa in folosinta?

Sunt de 4 ani plecat din Bucuresti unde detin un apartament de 3 camere pe care l-am lasat spre folosinta fiicei mele proaspat casatorita.
Nu am incheiat verun contract de inchiriere cu fiica si ginerele meu , dar i-am luat in spatiu permitandu-le sa-si faca buletin pe aceasta adresa.In bloc nici nu se stie ca nu ei sunt proprietarii de drept ai acestui apartament.

Cei doi tineri au restante mari la intretinere, motiv ptr care asociatia l-a dat pe ginerele meu in judecata.

In plus cei doi tineri au decis sa divorteze.Ginerele meu refuza sa plateasca datoria la intretinere si spune ca va cere la prima infatisare la judecata ca toata restanta la intretinere sa -mi fie transferata mie , ca si proprietar, ptr ca privilegiul imobiliar invocat de catre asociatie nu poate actiona asupra lui nefiind proprietar.

INTREBARE
Cine raspunde ptr datoria neplatita asociatiei?Poate asociatia sa-mi execute silit apartamentul?Poate fi transferat procesul pe numele meu?
Ginerele care a locuit 4 ani in acea casa impreuna cu sotia si copilul lor nu poate fi obligat sa plateasca?
Precizez ca ginerele si fiica mea au locuit in acea casa in baza liberului meu accept , fara contract de inchiriere.Eu , ca si proprietar nu am locuit nici o zi in acea casa, am cumparat-o, le-am dat cheile si m-am mutat la tara, in vestul tarii.
Cel mai recent răspuns: Carturarul , utilizator 20:41, 28 Iulie 2012
Ginere nu are calitate procesuala pasiva, ci dvs., proprietarul.Puteti sa-l chemati in garantie in cadrul aceluias proces, dar trebuie respectata procedura,adica un anumit termen in fata instantei.
Din punct de vedere legal, dvs sunteti membru in asociatia de proprietari si dvs va revenea obligatia achitarii cotelor de contributie catre asociatie in calitate de proprietar al imobilului. Cumva sunteti si dvs in culpa pt ca nu v-ati ingrijit de situatia cestui bun si s-a ajuns la restante f mari, dupa cum spuneati.

Dvs veti fi cel mai probabil introdus in dosar in calitate de parat, putand la randul dvs chema in garantie persoanele care au locuit efectiv la adresa si au determinat cheltuielile de intretinere.

In opinia mea, atat ginerele cat si fiica dvs ar trebui sa achite aceste cote restante. Nu cred ca se va ajunge la vanzarea imobilului, desi nu o putem exclude din start, fiind in functie si de valoarea restantei.

Oricum, situatia fiind putin mai complicata cred ca ar trebui sa incercati sa angajati si un avocat pt ca sunt anumite cereri de depus la anumite termene procesuale si e bine sa se ocupe un profesionist.
Multumesc ptr raspuns.
Asa cum am spus citatia s-a trimis pe numele ginerelui, asociatia nestiind cine este proprietarul adevarat.De fapt asociatia s-a constituit la un an dupa ce am cumparat casa. Eu, nefiind in Bucuresti nu m-am putut inscrie in asociatie.inteleg ca ginerele la prima infatisare se va disculpa ca nu este proprietar si va solicita acuzarea mea?
Asociatia poate avea unele probleme ca nu a actionat in judecata proprietarul de drept, sa i se respinga actiunea la primul termen, sa i se dea alt termen pentru precizari... Dar poate initia imediat alta actiune in instanta.
Oricum, legal, asociatia trebuia sa va cheme in judecata pe dumneavoastra proprietarul de drept al apartamentului si sigur ca dumneavoastra puteti sa chemati apoi in garantie pe tinerii care-au locuit acolo.
Bine este sa mergeti la asociatie, sa discutati cu presedintele, cu fiica dumneavoastra, sa va luati un angajament si sa incepeti a plati debitele. In acest fel nu mai cheltuiti prin instante, expertize..., si nu mai ajungeti la executare silita.
Pentru ca ati intrebat de executare, aceasta poate avea loc doar dupa ce asociatia obtine o hotarare definitiva si apeleaza la un executor judecatoresc. Executarea silita prin vanzarea la licitatie a apartamentului se poate face indiferent de suma debitelor.
Dar informati-va ca asa cum sunt inregistrate debite la asociatie, pot fi si la primarie, la finante, la energia electrica sau alti furnizori de servicii si utilitati ce nu au contracte prin asociatie.
Inteleg ca ginerele nu vrea sa plateasca partea lui la intretinere. Deci tot veti fi obligat sa apelati la instanta, chiar daca platiti restanta de la Asociatie
In ceeace priveste contractele incheiate cu furnizorii, in afara Asociatiei, de care amintea domnul Adrinatot, acestea sunt tot pe numele dumneavoastra in calitate de propietar si furnizorii tot dumneavoastra se vor adresa, asa ca nu aveti alta solutie decat procesul cu ginerele
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Iulie 2012
Carturarul, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate cere chiriasul anularea actiunii judecatoresti deschise de catre asociatia de proprietari impotriva sa? husseincudop husseincudop Sunt pensionar si locuiesc cu sotia in garsoniera fiului meu, pe baza liberului sau consimtamant. In 2010 mi-am vandut casa si pamantul si i-am dat fiului ... (vezi toată discuția)
Rau platnic la intretinere vali_fl64 vali_fl64 Am cumparat un apartament in anul 2007 cu acte in regula iar in 2011 am aflat ca fostii proprietari sunt cercetati intr-un dosar de delapidare . S-a pus ... (vezi toată discuția)
Recuperare datorie de catre asociatie de proprietari vasilemb vasilemb Un locatar este dator la Asociatia de Proprietari, dar apartamentul este pe numele altcuiva. Cine trebuie actionat in judecata? Ce garantie avem ca si ... (vezi toată discuția)