Buna ziua,
Intr-o hotarare civila am fost pus in debit cu o suma X de bani, reprezentand taxa de timbru judiciar.Instanta a omis sa-mi puna in vedere aceasta taxa si a luat o hotarare.Adica nici nu mi-a dat ocazia sa spun ca nu am bani si eventual sa anuleze procesul ca netimbrat.Am facut apel la hotarare, dar din nou trebuie sa platesc o taxa, pe care nu mi-o permit.Daca nu platesc apelul, se anuleaza ca netimbrat, dar eu atunci am vreo posibilitate sa fiu scutit de taxa X, cu care am fost pus in debit?
Multumesc anticipat!
Puteti apela la prevederile OUG nr.51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă.
Art. 6 Ajutorul public judiciar se poate acorda în următoarele forme:
.............
d) scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare prevăzute de lege, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită.
Art. 8
(1) Beneficiază de ajutor public judiciar în formele prevăzute la art. 6 persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 300 lei. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat.
(2) Dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 600 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporie de 50%.
(3) Ajutorul public judiciar se poate acorda şi în alte situaţii, proporţional cu nevoile solicitantului, în cazul în care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natură să îi limiteze accesul efectiv la justiţie, inclusiv din cauza diferenţelor de cost al vieţii dintre statul membru în care acesta îşi are domiciliul sau reşedinţa obişnuită şi cel din România.
La apel am primit ajutor public judiciar, 50%, dar si asa ii mare suma, prea mare pentru mine.Ma intereseaza cum pot sa scap de suma X cu care am fost dat in debit, fara sa platesc apelul, avand in vedere ca din cauza lor am fost pus in debit si tot din cauza lor a trebuit sa fac apel?Ei au omis sa-mi puna in vedere taxa, daca imi spunea ca am o taxa X puteam sa renunt ( nu eu am inceput procesul, n-am stiut ca o sa am si eu o taxa).